Планът на ГЕРБ не е Библия и Коран, но показва

...
Планът на ГЕРБ не е Библия и Коран, но показва
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Планът на ГЕРБ не е Библия и Коран, но показва как да извадим България от кризите

Планът на ГЕРБ не е Библия и Коран, само че демонстрира по какъв начин да извадим България от рецесиите

Това сподели водачът на ГЕРББойко Борисов по време на показване на План за възобновяване и развиване на България, съобщи.

Борисов уточни, че днешното показване на Плана за възобновяване и развиване на България на ГЕРБ инцидентно съответствува с днешния прекрасен празник Кръстовден.

" Нашият кръст на ГЕРБ е все подобен - сами да го носим и всички да ни дават упованията си да ги извадим от рецесията. Сякаш това става с магическа пръчка и с едно решение ", сподели Борисов. 

" Хората към този момент видяха цените на храните, на бензина, на нафтата, на газа, чудовищната инфлация и обедняването. Те желаят някаква вяра да им дадете. Ние не можем да им дадем вяра да гласоподават за нас, тъй като ще увеличим това и това. Ние би трябвало да кажем по какъв начин страната ще изкара пари, по какъв начин ще се вдигне Брутният вътрешен продукт, какъв ще е растежът и най-много с какви принадлежности. Това се опитваме да създадем. Никой документ не е идеален ", разяснява още Борисов. По думите му, където има опция, той ще бъде усъвършенстван.

Той уточни, че Планът на ГЕРБ не е Библия, нито Коран, а е документ, който демонстрира по какъв метод може, в какви периоди, по какъв метод, да се извади България от рецесията. 

" Като отивате по обитаемоте места - това ще им говорите на хората. Те към този момент всичко друго го знаят ", сподели Борисов. 

Той благодари на Томислав Дончев и го дефинира като " основен редактор " на Плана на ГЕРБ.

От своя страна Дончев каза, че ГЕРБ са умни, работливи, само че не са такива гении, че да са в положение да заложат всичките си планове в границите на страница и половина. " България от две години е в политическа рецесия, която се показва освен в невъзможността на част от партиите да създадат постоянна управническа структура, която да работи и да дава резултати в интерес на хората. Политическата рецесия е по-страшна и по-дълбока ", сподели още Дончев.

Той означи, че по-страшното е присъщата за неопитността надменност и всякакво разкъсване с истината и здравия разсъдък, както и несъразмерната доза радикализъм. " По-страшното е, че действието на цели публични системи беше спряно. Започвам с българския парламент, който не беше в положение да извършва главната си функционалност ", сподели още Дончев. По думите му наред с рецесията в страната съветската инвазия в Украйна е влошила обстановката в допълнение. 

" Всяко число, всяка поръчка, всеки приоритет, който ще чуете през днешния ден и от през днешния ден след обед ще може да прочетете, е основан на макроикономически допускания ", разяснява Дончев. 

Според него изкуството в тази обстановка е преходът от рецесии към благоприятни условия. " Точно за това ще стартираме с най-горещата или най-студената тематика - тематиката енергетика, която не е тематика сама по себе си. Ако България има грамотно, отговорно и умело държавно управление и то успее да контракти енергоносители на ниски цени, то това освен ще е облекчение за бизнеса и семействата, а късмет да понижим инфлацията два пъти ", добави още Дончев. 

Делян Добрев отчете, че е най-драматично в енергетиката. " Газът е скочил 10 пъти, токът е скочил 10 пъти, горивата са скочили 2 пъти. Трябва по най-бързия метод да се заемем с решение на тези три въпроса. Не може да ги решаваме един след различен, а всичките редом. От няколко дни Европа приказва за обезщетения за бизнеса ", сподели още Добрев. Според него страната ни би трябвало да удължи механизма за обезщетения до края на 2023 година " Имаме концепция по какъв начин да въведем обезщетения за газа. Там е по-трудно, тъй като в газа нямаме свръхпечалба на компании в България, само че считаме, че ще намерим решение и там. Още от първи яден би трябвало да стартираме интернационален търг за дълготраен контракт за доставка на газ, друг от съветски. Защо дълготраен? Когато подпишеш дълготраен, цената ти е доста по-добра, в сравнение с в случай че го купуваш танкер след танкер ", добави още Добрев.

Друга концепция, която Делян Добрев показа е да се таксува с мито вноса на уралския нефт. 

" Ние ще се съсредоточим нашите старания в следното: повишение потенциала на приходните организации. Чрез това ще търсим събирането на средствата, които да попълнят дупката от 11.4 милиарда лева и да обезпечат естественото действие на нашата страна без да променяме налозите ", каза Александър Иванов. 

" Ние от ГЕРБ целим през 2026 година Българи яда доближи Брутният вътрешен продукт от 110 милиарда евро. България да е измежду водачите в Европа по растеж на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията. Сертифицираните капиталови планове да доближат 2 милиарда лева на годишна база. Иновационно дейните предприятия да са 40% от всички предприятия. Предвиждаме да удвоим  броя на фирмите, които си спомагат с научната сфера. Това са 36% от всички иновационно дейни предприятия ", каза Десислава Трифонова. 

" Дигиталната промяна на публичния бранш е една от главните цели на ГЕРБ и на това, което сме правили досега в ръководство ", заяви Георг Георгиев.

Даниел Митов представи задачите на ГЕРБ във външната политика, а измежду тях са присъединение на България към Еврозоната, присъединение към Шенгенското съглашение, осъществяване на френското предложение по Република Северна Македония и обновяване на дейния разговор с Гърция и Турция за контрола на бежанските потоци, укрепване на трансатлантическата връзка, поддържане на военната и политическа поддръжка за Украйна. 

Христо Гаджев пък добави, че войната на Русия в Украйна е предизвикателство пред българската национална сигурност. Той акцентира, че ГЕРБ-СДС е изрично за даване на военна, техническа и филантропична помощ за Украйна. " Трябва да изведем и поуките от бойните дейности, с цел да ги приспособяваме в Българската войска. Членството на България в НАТО е фундаментът на българската защита ", акцентира още Гаджев. Според него модерната Българска войска не е мираж. 

Деница Сачева обяви, че ГЕРБ счита още, че трудът би трябвало да се разграничи от обществените действия, а в центъра на политиките си слагат повишение на конкурентоспособността на българите. 

ГЕРБ-СДС представя в НДК План за възобновяване и развиване на България. Документът е озаглавен „ България след рецесиите - проект за възобновяване “ и обгръща всички секторни политики от публичния живот. Планът съдържа съответни стъпки за превъзмогване на икономическата неустойчивост и енергийната рецесия, пред която е изправена страната ни, както и политики за възстановяване стандарта на живот на българските жители, на бизнес средата и поощряване на вложенията. Образованието и опазването на здравето остават приоритет в бъдещо ръководство на обединението, както и обновяване построяването на огромните инфраструктурни обекти и поддръжката на републиканската пътна мрежа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР