Планът, изпратен от българското служебно правителство до Европейската комисия, не

...
Планът, изпратен от българското служебно правителство до Европейската комисия, не
Коментари Харесай

Теодора Димова: 46-ото НС трябва да си постави ясни цели и приоритети и да инициира ефикасни законодателни антикорупционни мерки

Планът, изпратен от българското служебно държавно управление до Европейската комисия, не е финален, а единствено обновен план. България има опция да получи 12 милиарда лв. от възстановителната стратегия на Европейския съюз, само че плановете в проекта би трябвало да бъдат утвърдени от Комисията. Предишното държавно управление на Бойко Борисов показа 3 чернови на плана, само че в последна сметка отхвърли да го изпрати в Брюксел. Новата администрация на служебния вицепремиер Атанас Пеканов пък твърди, че била заварила текстовете на чернова и по тази причина министърът взел решение да промени или смени към половината от плановете. Така в действителност проектът бе ревизиран и изменен. Възниква въпросът, за какво в Европейската комисия към момента са на стадий за осъществяване на публична оценка на българския проект? Наш посетител е Теодора Димова – лидер на листата за 24-ти МИР на политическа партия „ Републиканци за България “, която е под № 21. Окончателната 4-та версия на Плана за възобновяване беше изпратена от служебното държавно управление в Брюксел на 2 юли, без да бъде публично оповестена за обществото. Как ще коментирате това и по кое време да чакаме утвърждението от Европейската комисия?

Това в действителност е по този начин. Бих желала да припомня на слушателите, че в действителност проектът трябваше да бъде импортиран до края на април. Той беше препоръчан от държавното управление „ Борисов 3 “, само че за жалост това не се случи, тъй като видяхме, че всички парламентарно показани партии в 45-я парламент изрекоха рецензии към него и в действителност по този начин и не съумяха да се обединят към обща идея, която в действителност е извънредно значима – тази за икономическото развиване на страната след пандемията. И в действителност, ние забелязахме, че те избраха да работят по сигнали, и в случай че мога по този начин да се изразя, по други цели. За мен почтено казано този парламент беше извънредно индикативен откъм равнището на политиката. Там бяхме очевидци на опълчване, на политически нарцисизъм, на липса на визия на ръководството на страната ни, и в действителност липсваше управническа отговорност. Липсваха политическите решения и в последна сметка това, което забелязахме, бе, че единствените губещи от този популистки, даже бих споделила аматьорски метод, това сме всички ние, нацията и страната ни. На фона на този крах на 45-то Народно заседание видяхме, че служебното държавно управление нямаше различен вид, с изключение на този да работи интензивно по нова работна версия, която да изпрати в Брюксел във допустимо най-къс период. Това в действителност се случи на 2 юли, беше предишния петък – той изпрати нов редактиран вид, само че този вид е просто включващ въпроси, с цел да може нашето служебно държавно управление да има мнението на Европейската комисия по тези избрани въпроси. И този нов вид, той, несъмнено, както вие споменахте, не е към момента предлаган за разискване в страната, което значи, че най-вероятно ще има следващи корекции, и най-важното, че в действителност отговорността за финалния вид ще падне върху Народното събрание, който ние в този момент ще изберем на 11 юли. Затова е доста значимо всеки да направи осведомен избор и да поддържа способени претенденти. Защото вижте, в случай че новото държавно управление не успее да сплоти и да завърши в точния момент финалната версия, и като споделям в точния момент, тук приказвам до края на месеца, то ние няма по какъв начин да чакаме първия транш на средствата най-рано през септември, това просто е задача невъзможна. Евентуално може би да чакаме някакви средства в края на годината, само че не по-рано. Така че колкото повече време ни отнеме на нас, с цел да го одобрим на национално равнище и да го изпратим на Европейската комисия, то толкоз повече ще се забавят и самите средства. Тази догадка би била в действителност пагубна за стопанската система ни и не би трябвало да го позволяваме никога.

Затова ли, г-жо Димова, в Европейска комисия към момента са на стадий за осъществяване на публична оценка на българския проект? Дали казаното в Брюксел не е някаква дипломатическа дефиниция на предизвестието „ свършете си работата “?

Разбира се, един тип предизвестие. Не може ние да сме страна, която към този момент юли месец не е изпратила финалния си вид, когато гледаме, че има други страни на които към този момент са на стадий „ следва погашение на средствата ", а ние към момента не сме изпратили финалния вид – това в действителност е доста явен сигнал.

Тези първи страни получиха ли към този момент средствата по първия транш?

Има доста спекулации и аз ще ви споделя за две от тях. Към днешна дата има 12 проекта, които към този момент са утвърдени, като последният беше този на Литва

– той беше утвърден предишния петък на 2-ри. Обръщам особено внимание, тъй като тук имаме една тиражирана вест, която в действителност е една неуместна лъжа, обвързвана с изплащането на средствата. Нека нашите слушатели да схванат, че досега към момента няма такива средства, които да са изплатени, и респективно получени от която и да е от тези страни.

Нито Гърция, нито Португалия, както се приказва у нас?

Първият транш за всяка една от тези страни се чака през този месец. Но това действително ще се случи незабавно откакто Съветът на Европейския съюз е одобрил. Самата процедура, ще бъда къса, българския парламент утвърждава проекта, изпраща го на Европейската комисия, Европейската комисия го утвърждава и по-късно го изпраща към Съвета на Европейския съюз. И в действителност, този Съвет, той разполага с 4 седмици, с цел да го утвърди на собствен ред. Едва тогава той излиза с решение за погашение, като забележете, първите решения се чакат в действителност да бъдат взети на идната среща на Съвета, която е планувана другата седмица, в случай че не се неистина вторник, 13 юли. Тези страни, които изпратиха техните проекти, а ние знаем, че това са Португалия, Испания, Гърция, те го направиха още в самото начало, знаем, че те ще получат решението от Съвета на Европейския съюз за погашение на средствата. До този миг средства не са изплащани на нито една страна. Така че това е огромна лъжа, която се тиражира, и би било добре въпреки всичко да се знае, каква е точната процедурата в Европейската комисия и в Съвета на Европейския съюз. И в този момент ще ви споделя и една друга лъжа, която чух през вчерашния ден от една дама, имах удоволствието да беседвам с нея. Тя пък беше останала с усещането, че България няма да получи пари поради блокирането на целия развой от Полша и Унгария. И това бяха нейните думи: приказваме за блокаж от страна на Полша и на Унгария. Но това още веднъж е цялостна дезинформация. Защо? Защото тук ще припомня, че Полша и Унгария, несъмнено те блокираха една процедура, само че това не беше процедурата по погашение. Всъщност, те бяха поставили несъгласие в самото начало върху приемането на общия проект, само че по този начин или другояче през декември те съумяха да намерят компромис и в действителност проектът беше признат. А в този момент към този момент по отношение на изплащането на средствата, Полша и Унгария като държави-членки те могат да се опълчват, само че не могат сами по себе си да блокират процедурата по погашение. Защото в действителност решенията на Съвета на Европейския съюз се взимат посредством гласоподаване с квалифицирано болшинство, което на процедура значи, че в случай че 15 от 27 страни са дали своят вот „ За “, проектът е утвърден. Тоест, разбирате, че две страни сами по себе си не могат никога да блокират процедурата. И когато някой ви каже, примерно: има две еди кои си страни, които блокираха, направете си сметка – това отново още веднъж е една огромна лъжа.

И както казахте, реалистичното време за изплащането на средствата в България е началото на другата година, и то в случай че сме си написали домашното, по този начин ли?

Разбира се. Трябва да сме го написали доста добре и да сме се допитали до разнообразни експерти, специалисти в тяхната област, с цел да могат те да се включат и да може този проект да бъде направен допустимо в най-къс период. И тук дори бих желала да вметна, че ние от Републиканци за България бяхме предложили такава помощ още през месец април, и до този миг наши специалисти не са получи покана за присъединяване. Така че тук бих желала да насочва апел към всички: дано оставим настрани тези краткосрочни политически дивиденти, това което е значимо, е бъдещето на страната ни, и дано да се обединим всички дружно и с общи старания да работим в полза на България. Това е доста значимо.

Г-жо Димова, целите на направения от служебното държавно управление ревизиран проект са: опазване на здравето, обучение и енергетика. Според вас, в кои браншове България би трябвало да влага средства от Плана за възобновяване?

Ние приказваме за общ европейски бюджет, който е от 750 милиарда евро. И в действителност, от този бюджет на България се поставят малко над 6 милиарда евро грантове и към 4.5 милиарда евро заеми. Но тук това, което в действителност бих желала да подчертая е, че този проект е от изключителна значимост освен за България, само че и за целия Европейски съюз. Защо? Защото за първото тримесечие на тази година виждаме, че икономическият напредък на Китай е малко над 18%. За Съединени американски щати той е 6.4. На фона на тези две стопански сили прогнозата, забележете, за Европа е 4.5. Това какво значи? Означи, че Европа изостава. И тя би трябвало да догонва останалите. Тоест, в тази връзка решението да се подкрепи европейската стопанска система по този метод беше безусловно вярно, и в реда на нещата е и България да се възползва от тези благоприятни условия, които се дават посредством този проект. Сега, знаете, че съгласно критериите, най-малко 37% от парите би трябвало да бъдат вложени в Зеления преход и имаме най-малко 20%, които би трябвало да са вложени в цифровизация, което в действителност значи, че ние интензивно би трябвало да насърчаваме както модернизацията, по този начин и дигитализацията на нашата стопанска система. И ние от Републиканци за България считаме, че тези вложения би трябвало да подкрепят обособени браншове. И тези браншове са

здравната система, тъй като през 2021 година, скърбя, болно ми е да го кажа, само че в България към момента има хора, които на процедура са изключени от нея. И тук приказваме примерно за хора, които са с ниски приходи, приказвам за тези, които живеят в отдалечени региони, приказвам за тези, които имат хронични болести. Това не е обикновено. Затова ние от Републиканци за България считаме, че би трябвало да се влага в еднакъв достъп до опазването на здравето, и в модернизацията и в дигитализацията на здравните услуги. Друг бранш, вие споменахте обучение – да, несъмнено, че е по този начин – би трябвало да се влага в интерес на заетостта и образованието на младите, тъй като в последна сметка това е, което ще усъвършенства техните благоприятни условия за по-добра реализация във времето. Според нас, извънредно значим бранш е дребният и междинен бизнес – несъмнено ние сме „ За “ подкрепяне на приходи, на работни места. По този метод ние ще понижим отрицателните резултати от пандемията. Друга сфера, ние считаме, че би трябвало да се влага в частта „ Мобилност “, знаете за Зелената договорка, т.е., ние би трябвало да мислим за прекосяване към зелен метод на предвижване. И тук би трябвало да се влага както в инфраструктура, по този начин и в транспортни средства. Ние сме планували в нашата политическа стратегия зарядни станции в цялата страна и дотации от 10 хиляди лв. за покупка на електрически автомобили. Мисля, че това е един превъзходен старт. Друг бранш от огромно значение, това е енергийното възобновяване на постройките. Това, което е направено досега е отлично, само че би трябвало да се активизираме малко повече, тъй като в последна сметка ние по този метод ще ограничим и енергийната беднотия, и промените на климата – това е значимо за Европа и за всички нас. Друг значим бранш, това е енергетиката. Тук, несъмнено, както може да допускате, би трябвало да се създадат генерални промени. Знаем, каква информация излезе напоследък за „ Турски поток “ или „ Балкански поток “– както желаете, по този начин го наречете, само че 3 милиарда лв. отидоха на българския поданик напразно и в последна сметка ние нямаме подобаваща енергийна тактика. Значи би трябвало да се изготви една чисто нова такава, която да бъде в полза на нас, на българите, на българските консуматори и на страната ни, а не на непознатите страни. И различен финален бранш, само че не и по значимост, в противен случай, тук съгласно мен е редно да се влага и в киберсигурност, и в електронно ръководство. Като споделям електронно ръководство, имам предвид както административния, по този начин и здравния, по този начин и правосъдния бранш. Това са точките, които към момента разрешава страната да се правят корупционни практики на територията на страната ни. А и знаете, че след глобите на избрани персони в България по Закона

„ Магнитски “, това си е просто безспорна нужда.

Въпрос, който е настрана от тази тематика, само че не е по-малко значим: като правист по какъв начин бихте интерпретирали наложените ограничения върху избрани лица в България по Закона „ Магнитски “?

Това е закон, който се употребява от Съединени американски щати, с цел да защитят световната финансова система от корупционни практики в международен мащаб. И наредбите на този закон засягат освен правото на санкциониране на тези, които влизат на територията на Съединени американски щати, само че и техните имуществени ползи, самите материални активи. И в действителност това, което е извънредно значимо да се знае от всеки от нас, е, че той не предстои на правосъден надзор. Това значи, че наложените наказания към избрана персона не могат по никакъв метод до бъдат оспорвани по законов ред. И в действителност, тъкмо това прави самата мярка изключително тежка и ефикасна. Сега, що се отнася до глобите, които бяха наложени от администрацията на Байдън върху избрани лица в България, ние станахме очевидци и на реакцията на Европейския парламент, която несъмнено не закъсня. Тази реакция е много притеснителна, в случай че ме питате, тъй като това не е първият път, в който Европейският парламент реагира по някакъв метод на сигналите за корупция в страната ни. Знаете, че през октомври предходната година одобриха невиждана резолюция, в която в действителност беше записано ясно, че има утежняване на правовата страна и неспособност за справяне с корупцията в България. Затова и глобите от страна на американската администрация, и в последващата реакция на Европейския парламент, би трябвало да бъдат обсъждани като доста явен сигнал към България. Защо? Защото в случай че ние желаеме да бъдем водач на Балканите и да имаме процъфтяваща стопанска система, а аз персонално съм уверена, че ние имаме този капацитет, то ние би трябвало да се оправим с тази корупция. И тук апелирам да ме разберете вярно, корупцията – тъй като съм живяла над 17 години в чужбина, мога да ви кажа, че в действителност тя съществува във всички демократични страни, само че казусът е, че не е в такива огромни мащаби на размерите, които ние виждаме в България. Време е в действителност нашата страна да показва по-сериозно отношение, както и да бъдат признати закони, несъмнено способни за справяне с този проблем. Знаете, че Англия и Канада да вземем за пример към този момент одобриха сходни закони. Така че това е пътят, който и нашата страна би трябвало да поеме. И в тази посока аз си мисля, че 46-то Народно заседание би трябвало да си сложи в действителност напълно ясни цели и цели и да инициира ефикасни законодателни

антикорупционни ограничения точно на национално равнище, с цел да можем да се оправим с този проблем един път вечно.

Това наличие е част от платената изборна графа на уеб страницата.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> --> Шофьор стопира на крайпътна бензиностанция да зареди гориво. Обслужващия му споделя: - Вие сте последният които ще зарежда на остаряла цена - всички последващи ще… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВече „ шампанское ” – шампанско на съветски, може да се назовава единствено бутилираното в РусияТой споделя, че неговите " услуги към този момент не са нужни ", защото Бритни " съобщи, че има желание публично да се отдръпна " от сцената " Твърдения, популяризирани от кръга Капитал за монопол на медийния пазар, които се приписват на Пеевски, са погрешни ", сподели водачът на ДПСХората бягат от военни зони към " спокойната и уютна Европа ", а Германия се нуждае от работна ръка, обобщи с подигравка ЛукашенкоМомчетата от групировката U17 са бронзови медалистиАксел Кан беше експерт по хематологични генетични болестиМинистър Петков се надява, че още в събота може да бъде оповестена една от тези 602 компании като директна инвестиция в БългарияРоман Ловгиненко провел убийството на Алексей Петров с още три лица. Украинецът бил подстрекател и помощник на групатаНоволунието ще се осъществя на 10 юли в 4:18 мин. във водния знак с тематиките за родителството, грижата и емпатиятаЗащо продължителното седене може да е смъртоносно " Да не се постанова, както е в този момент, на всеки три години да се явяват за освидетелстване за болести, които те ще носят до края на живота си ", уточни министър КацаровА1 и общината осъществиха план за мониторинг и оптимизация на водопотреблението посредством IoT решениеПрез годините Бритни Спиърс се трансформира в знак на скандалаМалкият американски щат Върмонт, граничещ с Канада, към този момент бе прочут със своя кленов сироп, сурови зими и сенатор Бърни Сандърс. Пандемията от новия ковид го популяризира с още едно нещо: " Трябва да се възползване от имунизацията, която за благополучие работи " Не бихте желали да прекарате по-дълго време тук
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР