План за увеличаване на правомощията на Европейския съюз за ограничаване

...
План за увеличаване на правомощията на Европейския съюз за ограничаване
Коментари Харесай

Талин, Будапеща и Прага против увеличаването на правомощията на ЕС за борба с прането на пари


План за увеличение на пълномощията на Европейския съюз за ограничение на потока от мръсни пари през банките се сблъска със опозиция по време на среща на Европейски Съюз от страна на държави-членки, неотдавна наранени от огромни кавги с пране на пари и финансови измами, заяви в. „ Катимерини ”, съобщи БГНЕС.

Европейски Съюз разисква по какъв начин да ускори контрола си върху финансовия бранш, откакто редица кавги в Естония, Малта, Латвия, Кипър и Нидерландия разкриха по какъв начин националните надзорни органи постепенно работят против банки, които поддържат или не предотвратяват прането на пари.

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис, някогашен министър председател на Латвия, се въздържа от предложение на законодателни промени, само че по-рано през май повтори вероятните разновидности за ограничение на финансовата престъпност, в това число прехвърлянето на пълномощия за мониторинг от националните надзорни органи на орган на Европейски Съюз.

По време на видеоконференция на министрите на финансите на Европейски Съюз във вторник, Естония, Унгария и Чехия се опълчиха на проекта, съгласно трима чиновници, участвали на онлайн срещата. Те не споделиха какви аргументи за опълчването си са изтъкнали трите страни.

Естония е в центъра на най-тежкия скандал с пране на пари в Европа, откакто изявления в медии през 2017 година провокираха следствия за съмнителни заплащания в размер 200 милиарда евро, осъществени посредством дребния естонски клон на Danske Bank сред 2007 и 2015 година.

Сумата е равна на към 10 пъти годишната икономическа продукция на Естония. Правителствен чиновник съобщи, че Естония към момента не е решила дали да поддържа контролен орган на Европейски Съюз.

Представители от Унгария и Чехия не бяха незабавно разполагаем. И двете страни са изправени пред изследвания за потреблението на средства от Европейски Съюз, откакто одитните и проверяващите органи на Европейски Съюз откриха съществени нередности.

Длъжностни лица, които са участвали на видеоконференцията на финансовите министри, обявиха, че на проекта се опълчва и Малта, чийто основен заемодател, Bank of Valletta, е под непоколебим надзор от страна на Европейски Съюз за пропуски при инспекцията на прането на пари.

Малтийските чиновници отхвърлиха да са срещу, заявявайки, че страната поддържа обществено и частно проектите на Европейски Съюз за взаимен контрол на финансовата престъпност.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР