План-сметката за изборите, която Централната избирателна комисия (ЦИК) е съгласувала

...
План-сметката за изборите, която Централната избирателна комисия (ЦИК) е съгласувала
Коментари Харесай

Росица Матева: План-сметката за изборите, която ЦИК е съгласувала, е 12 милиона лева

План-сметката за изборите, която Централната изборна комисия (ЦИК) е съгласувала през вчерашния ден, е 12 милиона лв., заяви в предаването „ Тази заран “ по БТВ Росица Матева – заместник- ръководител на комисията.

Предстои тази план-сметка да бъде утвърдена през днешния ден от Министерския съвет, уточни още тя и посочи, че в нея се плануват разноски освен за ЦИК, само че и за всички останали органи на страната, които са ангажирани с организацията на избори като общини и Министерство на външните работи.

Росица Матева означи още, че има смяна в броя на мандатите в няколко региона. 240 мандата, колкото е нашият парламент, би трябвало да бъдат разпределени съгласно последното броене, изясни тя. Промените са в 10 региона, в шест от тях мандатите понижават с по един, в три региона се усилват с по един мандат, а в София – 23 МИР, се усилва броят с три мандата.

„ За две календарни години на процедура това ще са шестите избори, които организираме. На 21 ноември беше новият избор за президент – това е обособен тип избор. Има провокации в този момент, в резултат на промените на Изборния кодекс, би трябвало да се провеждат по друг метод някои от дейностите по изборите “, уточни зам.-председателят на ЦИК.

Тя увери, че към този момент са получили график от печатницата на Българска народна банка по какъв начин ще бъде доставена хартията за машините – до 15 март ще бъдат доставени 10 хиляди ролки, до 25 март – още 10 хиляди ролки. Хартия ще има, избрали сме дизайна, избрана е отбраната, сподели Росица Матева.

„ Разписката, която излиза от машината от гласуването, би трябвало да има по-различни реквизити, от тези, които бяха до момента и ще се назовава бюлетина от машинно гласоподаване. Иначе самото гласоподаване с машината като метод няма да се промени. Ще се гласоподава по същия метод, просто документът, който ще се отпечатва, ще се назовава бюлетина “, изясни тя.

Зам.-председателят на ЦИК сподели още, че в чужбина няма някакви основни промени, които касаят гласоподавателите. „ Единствената смяна е при формиране на секционни изборни комисии, където Министерството на външните работи би трябвало да предлага за попълване на незаетите места единствено чиновници, които са на трудово или служебно правно отношение с българската страна “, означи Росица Матева.

Вчера президентът Румен Радев издаде декрет за разформироване на 48-ото Народно заседание и насрочване на предварителни парламентарни избори на 2 април тази година. Държавният глава издаде декрет и за назначение на служебно държавно управление с министър-председател Гълъб Донев от 3 февруари.

Първото съвещание на служебния кабинет ще стартира в 15:30 часа през днешния ден. Кабинетът ще прегледа и одобри план-сметката за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 година.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР