План Б е превключването от присъствено на дистанционно обучение. Целта

...
План Б е превключването от присъствено на дистанционно обучение. Целта
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Целта е максимум присъствено обучение

" План Б е превключването от присъствено на отдалечено образование. Целта през цялото време на образователната година е най-много присъствено образование ", сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е специфичен посетител в предаването " Неделя 150 ".

Той заяви, че при учениците от 1-ви до 4-ти клас има по-малко пропуски, в сравнение с в предишни години.

" В предходните години има 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше ".

Министър Вълчев уточни, че ще бъде триумф, в случай че се задържат до 80-90% в класните стаи до края на образователната година учениците от 1-ви до 4-ти клас.

Той предвижда след предстоящата трета вълна на епидемията да има усмиряване, " а и напролет ще има резултат от имунизациите ".

" Не сме правили представително изследване, само че от диалозите, които сме водили, има една първична нерешителност, тъй като царува мнение, че не са задоволително тествани имунизациите, което, несъмнено, не е по този начин ".

24% от учителите са декларирали предпочитание за имунизиране, 5-6% са преболедували, уточни той.

" С министъра на опазването на здравето сме говорили, че спомагателен разход за тестване, който можем да си позволим, тъй като той не е дребен, би трябвало да бъде ориентиран към системата на образованието. Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците, моля към родителите да употребяват тази опция (да дадат единодушие - б.р.) ".

313 учебни заведения са решили да удължат образователната година за разнообразни класове, заяви министър Вълчев.

Министърът на образованието изясни, че при строги ограничения може да се организира външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас присъствено.

" Няма съображение да се чака, че през юни месец ще е по-лоша епидемиологичната конюнктура ".

По думите му това е метод на диагностика на системата и уточни, че няма просветителна система без вътрешно и външно оценяване.

Вълчев не посочи, че през април ще бъде дадена информация за отпадане на тематики от изпитите след 7-ми и 12-и клас и прикани учениците да се приготвят, като учат всичко:

" Правим крачки в последните години към трансформиране на изпитните въпроси, тематики и материали, с цел да бъдат ориентирани към меренето на умения. Това не допуска толкоз заучаването на тематики... Все отново се мерят познания, насъбрани за няколко години ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР