Пламен Абровски в интерюв за Соня Колтуклиева за 5gmedia.bg: СК: Г-н

...
Пламен Абровски в интерюв за Соня Колтуклиева за 5gmedia.bg:
СК: Г-н
Коментари Харесай

Пламен Абровски: На г-н Главчев не трябва и да му минава мисълта да остави Кирил Вътев на поста министър на земеделието

Пламен Абровски в интерюв за Соня Колтуклиева за 5gmedia.bg:

Семеен кодекс: Г-н Абровски, доста скоро, откакто беше определен за министър на земеделието, Кирил Вътев беше нападнат от браншовите организации, имаше поредност от митинги, само че в последна сметка той дочака края на сглобката. Какви провали, съгласно Вас, бяха нанесени на земеделието?

ПА: Най-голямото проваляне се показва в това, че за тези 9 месеца той не съумя да образува една независима политика, а е извънредно значимо за Вашите читатели да схванат какво съставлява Министерство на земеделието, тъй като то постоянно се подценява. 40% от земята в България е земеделска форма на земя. Тя е в патримониума на Министерство на земеделието. 40% от останалата земя на България е гора. Тя още веднъж е патримониума на Министерство на здравеопазването. Там е цялата храна, с която се храним ние и с която храним децата си. Там са над 35% от бюджета на Европейски Съюз, който отива за земеделие. Тук приказваме за контрола на безусловно всички растения, на безусловно всички животни, на рибите, на безусловно всичко в България. Аз по тази причина споделям, че това министерство е едно от най-важните и най-тежките. Представете си, че близо 45% от законодателството е в областта на земеделието и храните. И този човек, който преди 9 месеца пое тази извънредно виновна работа, не сподели безусловно нищо и не свърши нищо. Това беше голямата причина, заради която земеделците излязоха четири пъти на митинг.

Семеен кодекс: Даже против него се разгласи близкият му другар и прочут в селското стопанство Димитър Зоров?

ПА: Да и то не инцидентно. Защото Димитър Зоров съставлява една асоциация, в която се създава близо 80% от млякото в България. Ние за 9 месеца не получихме една концепция, не получихме едно решение, не получихме безусловно нищо. Дори нямаше тенденция.

Семеен кодекс: Г-н Абровски, по никакъв начин не е несъмнено, че някои от министрите от сглобката няма да влязат и в служебния кабинет. Как бихте реагирали вие от браншовите организации, в случай че това се случи с Кирил Вътев?

ПА: Аз мисля, че тази мисъл даже не би трябвало да минава на господин Главчев, тъй като това е един човек, който просто за 9 месеца потвърди, че не се оправя и няма никаква визия за нашето земеделие. Ние сега сме в една голяма рецесия. Имаме продоволствена рецесия. Цените на пшеницата, на слънчогледа пада, а в това време ние нямаме никакви съответни хрумвания за поддръжка. Така че даже не мога да си показва, че на някой ще му мине през мозъка да остави този министър в длъжностен кабинет.

Семеен кодекс: Какъв е най-големият проблем на българското земеделие и отглеждане на животни сега?

ПА: Най-големият проблем е неналичието на съответна поземлена промяна, тъй като всичко потегля от земята. Няма по какъв начин да вършим качествено напояване, няма по какъв начин да вършим вложения в екологосъобразно земеделие, в случай, че нямаме резистентност в нашите поземлени връзки. Няма по какъв начин един арендатор всяка година, парцелите, които стопанисва, да се разменят на правилото на споразуменията. Министерството би трябвало да работи за едно стабилно земеползване, тъй като без него ние нямаме стабилно земеделие. Нямайки стабилно земеделие, ние нямаме стабилно отглеждане на животни. Този, който пристигна, първото и най-съществено, което би трябвало да направи е да приготвя поземлена промяна, с цел да имаме устойчиви поземлени връзки.

Семеен кодекс: Какво се случва в Европа? Вие няколко пъти бяхте посетител в ПИК телевизия и разказахте аргументите да избухне бомбата с фермерите в цяла Европа и да стигне чак до столицата Брюксел. Дали ще бъдат туширани тези проблеми или ще избухнат още веднъж преди европейските избори през юни?

ПА: Доколкото аз проследявам обстановката, земеделските производители, макар че ние влизаме в извънредно деен аграрни сезон – те би трябвало да бъдат на полето и да работят, с цел да подсигуряват производството на храна, без значение от това те са в протестна подготвеност във всеки миг. Защото неадекватността на политиците водят до съществени усложнения на земеделските производители. Зелената договорка, с нейните извънредно несъответстващо повишени условия, нанесе доста трайни и съществени провали. Земеделците сега чакат решения от бъдещите политици. Тази предизборна акция би трябвало да покаже борба на хрумвания – какво ще вършим със земеделието в Брюксел. Много е значимо кого ще изпратим там и доста е значимо какъв сигнал ще дадем – къде стои България. За тези 9 месеца министър Вътев не сподели какво е неговото отношение към зелената договорка. Той разчиташе единствено на Европейска комисия да замаже очите на българските аграрни производители. Трябваше да имаме ясна позиция по зелената договорка – какво ни пречи, за какво ни пречи и какво би трябвало да се борим да променим в Брюксел, с цел да може българското земеделие да процъфти още веднъж.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР