Плакет на Общината по повод 90-та годишнина от създаването на

...
Плакет на Общината по повод 90-та годишнина от създаването на
Коментари Харесай

Връчиха плакет на Симфоничния оркестър в Сливен за 90-годишния юбилей

Плакет на Общината във връзка 90-та годишнина от основаването на Симфоничния оркестър в Сливен връчи кметът Стефан Радев на сегашния шеф Кремена Оксенкруг. Това стана на гала-концерт на оркестъра в зала „ Сливен “, с който беше сложено началото на Майските дни на културата „ Сливенски огньове “.

„ Историята на оркестъра е надълбоко обвързвана с културата и духовността на нашия град, знак на висока просвета и авторитет. В същото време и на възпитаване на естетически усет, на високи художествени критерии. През тези 90 години от тук са минали надарени музиканти, диригенти и реализатори. Изпълнени са произведения на международни класици и български композитори. Поздравявам всички, които са свързали името и живота си с оркестъра. Специални благодарности към сегашния състав. Не мога да скрия насладата и задоволството си като кмет на общината за метода, по който се развива оркестъра в този момент и цялостните зали. За нашите концерти се приказва освен в Сливен “, сподели кметът в обръщението си към музикантите и гостите на концерта.

Той пожела още по-голям креативен порив и концерти, почтени за ценителите на класическата музика.

Кремена Оксенкруг от своя страна благодари на кмета за вниманието и поддръжката за оркестъра, както и на публиката.

" Някои от вас постоянно са на нашите концерти и доста се веселя, че сте тук, когато вършим музика. Благодаря на Общината, от където с грижат за нас и работят за развиването на културния живот на града ", сподели Кремена Оксенкруг. Тя връчи грамота за дълготраен принос към оркестъра на Маргарита Атанасова, която повече от 40 години работи там.

Галаконцертът стартира с осъществяване на „ Българска рапсодия “ на Мишо Тодоров - съосновател и подстрекател на сливенския оркестър. Концертът бе под диригентството на Владимир Кираджиев - професор по оперно диригентство във Виена. Солисти - лауреатите на Първия интернационален конкурс за млади тенори „ Гласът на Камен “ - Иля Сквирский, Русия, Кудайберген Абилдин - Казахстан и Анле Гоу, Китай. В програмата бяха включени творби на Гуно, Росини, Чайковски и други

Симфоничният оркестър е общински културен институт, който финансови напълно се устоя от Община Сливен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР