Плажуването по бреговете на Черно море това лято е под

...
Плажуването по бреговете на Черно море това лято е под
Коментари Харесай

След взрива на „Нова Каховка“: Под въпрос ли е плажуването по бреговете на Черно море?

Плажуването по крайбрежията на Черно море това лято е под въпрос след взривяването на язовирната стена на Водноелектрическа централа „ Нова Каховка “ в Украйна. Властите в Одеса към този момент са подхванали ограничения. Хората не би трябвало да влизат в морето, а някои плажове са изцяло затворени. 

Води, цялостна със седименти, мазут, експлозиви и други незнайни към този момент субстанции се чака да доближи до румънското крайбрежие в границите на десетина дни. Властите в северната ни съседка чакат черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане. Всичко зависи от теченията и скоростта напразно, настояват специалистите.

Към момента всички измервания у нас са в норма

Румънците, които към този момент се възползват от по-хубавото време, с цел да отидат на плаж, са резервирани по отношение на влизането във водата. Повечето настояват, че ще изчакат излизането на формалните данни за замърсяването и едвам тогава ще решат, дали да се изкъпят в морето.

Български еко деятели са безапелационни, че когато тази нечиста вода доближи устието на река Дунав, седиментите и питателните субстанции ще бъдат отнесени от течението още на юг и евентуално при започване на юли те ще доближат родното Черноморие .

Водата от язовира към този момент се е вляла в река Днепър

Специалистите изясняват, че тези субстанции ще подтикват растежа на водораслите – развой, прочут като „ разцвет на водата “. Това ще докара до понижаване качеството на водите за къпане и евентуално понижаване на солеността.

Очаква са морската вода да наподобява малко по-мътна – ще наподобява зелено-кафява, според от типа на водораслите, които ще се развъждат по-активно от естественото.

Няма данни за замърсяване и наоколо до Румъния и Молдова

Група полски туристи, които са избрали да почиват на северното ни Черноморие настояват, че черноморската вода и в този момент наподобява неестествено зелено-кафява, а миризмата на водорасли е осезаема в часовете преди обяд. Към момента обаче всички измервания у нас са в нормата .

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР