[Pixabay.com] Световната банка залага на ръст на българската икономика от

...
[Pixabay.com] Световната банка залага на ръст на българската икономика от
Коментари Харесай

Световната банка леко подобрява очакванията си за българската икономика

[Pixabay.com] Световната банка залага на растеж на българската стопанска система от 3% през тази година, което е с 0.2 процентни пункта над оценките през юни 2019 година Това излиза наяве от постоянния макроикономически отчет на институцията " Глобални стопански вероятности ", оповестен в сряда вечер.

Експертите на банката означават, че забавянето на еврозоната през 2019 година се е отразило отрицателно на износа в страни като България и Румъния. Въпреки това те усъвършенстват упованията си за растежа на локалния БВП през предходната година - от 3% през юни до 3.6% в този момент. В средносрочен проект обаче трендът остава без основна смяна - упованията са за ритъм на стопански напредък от 3.1% през 2021 и 2022 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Малко оптимизъм

" След година на недостатъци в търговията и вложенията, които изтеглиха международната стопанска система до най-немощния растеж от международната финансова рецесия насам, стопанската система чака умерено възобновяване през тази година ", стартира отчетът на Световната банка. Те обаче предизвестяват, че даже това непретенциозно ускоряване е под въпрос поради несигурността в интернационалната търговия. Рискове са също по-рязко от предстоящото закъснение на растежа в огромните стопански системи по света, проблеми във финансовите системи на огромни разрастващи се пазари като Турция, ескалация на геополитическото напрежение.

Очакванията за развитите стопански системи са те леко да се забавят през тази година и едва ускоряване по-късно. От отчета излиза наяве, че специалистите на интернационалната институция чакат закъснение на растежа в развитите страни от 1.6% през 2019 година до 1.4% през тази. В еврозоната трендът е същият - от 1.1% до 1%, което е надалеч от регистрираните 2.5% през 2017 година и 1.9% през 2018 година Към 2022 година от Световната банка залагат на ускоряване, само че леко - до 1.5% за развитите страни и до 1.3% за страните от еврозоната (при изискване, че Brexit протече оптимално безпрепятствено и резултатите от паричната политика на ЕЦБ наберат сила).

Правете промени

Другите страни от Европейски Съюз, които са в групата на разрастващите се сходно на България като Унгария, Полша и Румъния също регистрират сходни трендове с темпове на напредък от към 3% през идващите три години.

" Предвид продължаващия слаб напредък на разрастващите се стопански системи, политиците би трябвало да се възползват от опцията да подхващат структурни промени, които да подтикват растежа, което е от значително значение за намаляването на бедността ", споделя един от зам.-председателите на групата на Световната банка Джейла Пазарбажоглу, която дава отговор за обективен напредък, финанси и институции. " Стъпки за възстановяване на бизнес климата, върховенството на закона, ръководството на дълга и продуктивността могат да оказват помощ за реализиране на резистентен напредък ", добавя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР