Пицата не само е една от най-популярните храни в света,

...
Пицата не само е една от най-популярните храни в света,
Коментари Харесай

Кой е измислил пицата?

Пицата освен е една от най-популярните храни в света, само че има и завладяваща история

Къде е направена първата пица?

Въпреки че множеството хора показват Италия, когато мислят за първата по рода си пица, историците са съгласни, че ястието има още по-дълга история - при изискване че дефинирате пицата необятно. Помислете да вземем за пример за плоските хлябове. Древните гърци, римляни и египтяни са ги яли, гарнирани с разнообразни масла и билки. Още през шести век прочие н. е. персийците пекат плоски хлябове, покрити със сирене и фурми, гарнитури за пица, които биха били вкъщи си в съвременна занаятчийска пица.

Но пицата, каквато я познаваме през днешния ден, стартира като тип плосък самун, който бил известен в бедните региони на Неапол, Италия, споделя.

Кога в началото е изобретена пицата?

Историците не са показали точна дата за основаването на пицата, само че са съумели да стеснят прозореца много. Доматите произлизат от Запада, само че не са си проправили път към Европа до към 1500-те години (първоначално не са били признати, тъй като се е считало, че са отровни), тъй че пицата не е могла да се появи до по-късно време.

Книга от 1799 година още повече стеснява рождения ден на пицата: тя разказва пицата като тесто с доматен сос и сирене, тъй че знаем, че е изобретена най-малко оттогава.

И с помощта на италианското броене, направено в края на 1700-те, което изброява шепа хора като „ пизоли “ (производители на пица) в Неапол, знаем, че ястието е било задоволително добре известно, с цел да породи специалност.

Кой измисли пица Маргарита?

Подобно на доста от най-великите истории за генезис, основаването на тази пица е малко мътно. Една версия на историята твърди, че обичаното ви ядене в петък вечер е основано, когато бъдещият крал и кралица на Италия посетили Неапол през 1889 година В опит да бъде нещо като „ кралица на хората “, бъдещият монарх настоял за яденето, както правели елементарните хора. А това означавало пица: храната на бедните.

Маргарита Савойска извикала изтъкнатия производител на пица в Неапол Рафаел Еспозито и пробвала няколко от неговите предписания. Една от горната страна с чесън. Още една осеяна с аншоа. И още една покрита с доматен сос и поръсена с моцарела и босилек. Последната пица (която комфортно имала цветовете на италианското знаме) била нейната обичана, тъй че Еспозито я нарекла „ пицамаргарита “ на името на бъдещата си кралица.

Разбира се, някои от тези детайлности не могат да бъдат доказани, а други версии настояват, че Маргарита към този момент е била кралицата и е пробвала пица, тъй като ѝ е омръзнало френската кухня в двора. Предишната история в действителност наподобява прекомерно добра, с цел да е истина, само че заведението (известно през днешния ден като Pizzeria Brandi) към момента има табела, която го споделя като родното място на пицаМаргарита.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР