Писмото е до директора на ОДМВР-Бургас и началника на сектор

...
Писмото е до директора на ОДМВР-Бургас и началника на сектор
Коментари Харесай

Шумов терор в Бургас заради рев на мотори, омбудсманът иска спешни мерки от полицията

Писмото е до шефа на ОДМВР-Бургас и началника на бранш " Пътна полиция " с искане за задълбочена инспекция и надзор

Бургазлии са подложени на шумов гнет от плач на мотори в късните часове на денонощието. Това излиза наяве от множеството сигнали, които публичният медиатор на Бургас Тодор Стамболиев получава. Той е изпратил писмо до шефа на ОДМВР и до началника на бранш „ Пътна полиция “ с искане за задълбочена инспекция и надзор на техническото положение на моторите. 

Жалбата е от хората, които живеят наоколо до главните пътни артерии с добра пътна настилка и без спирания на пътното платно, каквито са пътните сектори по бул. „ Стефан Стамболов “ до ново построената зала „ Арена “ в к-с “Изгрев “, както и в сектора от постройката на новата поща до светофарната уредба на ПГТ „ Проф. доктор Асен Златарев “, бул. “Демокрация “ в к-с “Лазур “, ул. „ Цар Симеон “ I, бул. „ проф. Яким Якимов “, ул. “Транспортна “ и др. 

„ Голяма част от хората, живущи в ЦГЧ и наоколо до посочените пътни сектори знаят и съвсем всекидневно в късните часове на деня стават очевидци на кошмарните гонки и каскадьорски осъществявания от дузина мотоциклетисти. Зная, че Областна Дирекция на Министерство на вътрешните работи са известени и евентуално се работи по всеки съответен случай. Вероятно има известна компликация при определяне на нарушителите, крият си номерата, мобилни са и е мъчно да бъдат спрени, да бъдат открити нарушителите и да бъдат глобени. НО! Сигналите за звук от моторни транспортни средства, по-специално от мотоциклети не стопират “, показва в писмото си Стамболиев. 

Омбудсманът на Бургас отбелязва, че Законът за отбрана от шума в околната среда, в член 19 показва, че: „ Министърът на вътрешните работи или избрани от него длъжностни лица реализират надзор върху пътните транспортни средства, движещи се по пътищата, отворени за публично прилагане, във връзка с предавания от тях звук в околната среда в сходство със Закона за придвижването по пътищата и подзаконовите нормативни актове по използването му “. Освен контрола над скоростта, чието надвишаване води до административно наказване “глоба “, а в избрани случаи дори и до лишаване на удостоверение за ръководство на МПС, според нормата на чл.171 от Закона за придвижване по пътищата, органите на Министерство на вътрешните работи имат право да ползват и насилствена административна мярка, каквато е краткотрайно прекъсване от придвижване на пътно транспортно средство, когато  шумът възпроизвеждан от него е над откритите правила или структурата му е променена без съответното позволение, както и когато моторното транспортно средство е със снети шумозаглушители - до премахване на неизправността. 

„ Тази инспекция е напълно в компетенциите на Министерство на вътрешните работи! В тази връзка апелирам да бъдат подхванати съответните законови ограничения и сбъднат засилен надзор и инспекция на техническото положение  на МПС от този тип “, се споделя още в писмото до ОДМВР-Бургас.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР