Писателят Захари Карабашлиев ще е драматург на Народния театър „Иван

...
Писателят Захари Карабашлиев ще е драматург на Народния театър „Иван
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев ще е драматург на Народния театър „Иван Вазов"

Писателят Захари Карабашлиев ще е драматург на Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Той ще поеме поста от втората половина на този юли.

Карабашлиев, който културната общност познава като създател на „ Опашката “, „ 18% сиво “ и „ Хавра “, ще съвместява поста с този на основен редактор на издателството, което ръководи от 2014 година насам.

Писателят от години е обвързван с театъра. Негови пиеси - „ Откат “, „ Неделя вечер “, „ Лисабон “, „ Опашката “ и други - са поставяни на български и непознати подиуми. „ Опашката “ с режисьор Явор Гърдев, основана по едноименния му разказ, завоюва и „ Аскеер “ за най-хубава режисура при започване на тази година.

През септември 2022 година в Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ Плевен следва премиера на различен негов текст – „ Талант “ с присъединяване на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

„ Чест и наслада е за мен да кажа, че от няколко дни съм част от Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Позицията ми е креативна, обвързвана е със основаване, акомодация и/или развиване на драматургични текстове. Поканата е от новия шеф Васил Василев, с който ни срещна обща работа в плевенския спектакъл ", написа в профла си във Фейсбук Kарабашлиев.

Той увери, че продължава да написа прозаичност, пиеси, сюжети и акцентира какъв брой задължаващо се усеща да работи в кабинета и на бюрото на поета Николай Лилиев, дълготраен драматург на Народния спектакъл, а на стената над стола му да е окачен портрет на Яворов.

" Та, чувството ми за бъдещата работа в Народния спектакъл е като към в действителност огромна институция, чудесна школа и добра опция за още по-пълноценен креативен път. Поемам поста, като се сещам и за думите на Лилиев: „ …С великата жадност за ден, за нови и нови знания, да диря, в живота покорен, живот и рационални стремежи.” Разумни стремежи! “, добави още новият драматург.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР