Пирамидите в Гиза с техните секретни помещения и коридори и

...
Пирамидите в Гиза с техните секретни помещения и коридори и
Коментари Харесай

Какви тайни крият и до днес египетските пирамиди?

Пирамидите в Гиза с техните секретни пространства и коридори и до през днешния ден крият неразгадани секрети. Защо откривателите до момента не са съумели да открият ключ към всичките им загадки, се пробва да обясни BBC Future.

„ Най-после направих чудно изобретение в Долината на царете – открих чудесна гробница с недокоснати печати, засипана още веднъж до Вашето идване, поздрави “, небрежно написал в депеша до Англия Хауърд Картър, викайки на мястото на разкопките Джордж Хърбърт, който финансирал разкопките.

Годината е 1922-ра и Картър преди малко е разкрил превъзходно съхранената гробница на древноегипетския фараон Тутанкамон. Находката на тутанкамонските съкровища мигновено става международна сензация.

Самият Тутанкамон не е бил заровен в пирамида, само че в пирамиди са били разполагани гробниците на други царе и по тази причина мнозина почнали да си задават въпроса: допустимо ли е в тези великански постройки и до момента да се крият незнайни пространства?

Независимо че пирамидите стоят в пустинята от хилядолетия, ние много малко знаем за вътрешното им устройство.

Наскоро кандидат-президентът на Съединени американски щати Бен Карсън съобщи за смут на американската преса, че както и преди има вяра в остарялата си доктрина, съгласно която пирамидите в действителност преди всичко са били предопределени за запазване на зърно.

 

Не пипай с ръце

Защо и до през днешния ден съществуват сходни различни теории за пирамидите? И по какъв начин се е получило по този начин, че ние и до момента не сме ги изследвали изцяло?

Да стартираме с това, че пирамидите са постройки, които имат голямо археологическо значение.

Те са толкоз значими – като се стартира с тяхната архитектура и се приключи със съдържащите се вътре писмени знаци и антични реликви – че всяко предложение физически да се проникне в скритите им вътрешни тунели или камери ще бъде възприето като безконтролно и недопустимо.

Съвременните археолози, както разяснява Елис Стивънсън от Музея за египетска археология при Лондонския академични лицей, деликатно наблюдават да „ не навредят на наследството, което се пробват да изучат “.

Например неотдавна неправителствената организация CyArk пристъпи към цифровизиране на повече от 500 културни паметника – от Бранденбургската врата до зикурата в Ур – благодарение на лазери.

Такава технология разрешава да се основават триизмерни модели на обектите, без да се допират. Стивънсън прибавя, че теориите за пирамидите като зърнохранилища не трябва да се приема съществено.

„ Археолозите са разкрили същински древноегипетски зърнохранилища, те са ни добре известни и въобще не наподобяват на пирамидите “, споделя тя. Египетските управляващи също неотдавна отхвърлили теорията на Карсън. И въпреки всичко вътрешностите на пирамидите не престават да крият секрети.

Да вземем да вземем за пример пирамидата на Хуфу (Хеопс) в Гиза. Тя е била издигната преди повече от три хилядолетия от повече от милион каменни блока, явява се най-голямата антична пирамида в света и в този момент доближава височина 139 метра (макар че след довеждане докрай на строителството тя е била малко по-висока).

Това е огромна сграда, само че ние имаме достъп единствено до няколко пространства в нея – в коридори, в огромната изложба, камерите на фараона и царицата и още една подземна камера.

Наскоро интернационална група архитекти и учени учи разликата в температурите на външните каменни блокове на пирамидата Хуфу благодарение на инфрачервена термография. Но след резултатите на проучването останаха повече въпроси, в сравнение с отговори.

Повишението на температурите в обособени блокове при изгрев и залез на Слънцето може да приказва за съществуването на кухини или тунели, по които се движи въздух. Проблематично е да се учи тази тематика по-детайлно – участниците в плана са получили строга възбрана да организират спомагателни разкопки.

Както и да е, сп. National Geographic оповестява, че египетските управляващи към този момент са се заинтересували от вероятностите за привличане на туристи в новооткритите пространства на пирамидите (ако такива въпреки всичко бъдат открити).

Към това ще се подхожда с внимание, само че Стивънсън схваща претекстовете на управляващите.

“Струва ми се, че това има огромно значение за египетския туризъм – отбелязва тя. – И аз мога да схвана, че управляващите се стремят да употребяват всички благоприятни условия, с цел да покажат на публиката съкровищата на античния свят. “

 

Послание за бъдещето

В околните години съществени принадлежности на откривателите на пирамидите по-скоро ще се останат скенерите и датчиците. Инфрачервените фотоси, направени от спътници от орбита, са разрешили да се открият заровени под пясъците пирамиди – тъй че сходни нови технологии в действителност са способни да ни оказват помощ да разберем повече за тези загадъчни постройки.

Може да се окажат потребни и роботите. Едно от пространствата в Хеопсовата пирамида, където не могат да проникват хора, преди четири години е било изследвано благодарение на машина.

В тази пирамида от камерата на царицата загадъчна тясна шахта води към „ секретна стая “.

За нея се знае от 2002 година – тогава роботът просветлил скриващата я каменна врата и снимал намиращото се зад нея помещение. Но малко на брой съумели да видят тези фрагменти.

През 2001 година на разузнаване се отправил различен, по-съвършен механизъм – на предадените от него фрагменти се виждат странни червени писмени знаци, които били скрити от света през последните три хилядолетия.

И въпреки всичко даже цялата тази високотехнологична експедиция ни е разрешила единствено с крайчеца на окото да надникнем на наличието на скритата камера в Хеопсовата пирамида.

Докато учените не извършат някой проучвателен пробив, както и преди няма да ни е известно има ли други секретни стаи в египетските пирамиди.

Стивънсън споделя, че тази завеса от секрети заобикаля пирамидите от незапомнени времена.

„ Те ни изумяват в продължение на епохи – споделя тя. – Такава е особеността на паметниците: те надживяват доста генерации хора. “

BBC Future

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР