Пирамидите в Гиза официално са три, но в цял Египет

...
Пирамидите в Гиза официално са три, но в цял Египет
Коментари Харесай

Круизът Три континента акостира пред Хеопсовата пирамида

Пирамидите в Гиза публично са три, само че в цялостен Египет са над 80

Мнозина асоциират Гиза единствено с пирамидите, само че в действителност със своите два милиона население това е третият по величина град в Египет след столицата Кайро и Александрия.

 

Самият некропол на фараоните, ширнал се върху 2000 кв.м. с фамозните пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин и Големият Сфинкс,  е едно от чудесата на античния свят, съхранено до през днешния ден,  а е основано към 2600 година преди Христа.

 

Пирамидата на Хеопс е първата издигната в Гиза. Сто хиляди плебеи са я издигнали за 30 години. Обикновените египтяни също били задължени да се трудят на фараонския строеж през три месеца. Основата на пирамидата е квадрат със страни дълги тъкмо 230 метра. Била е висока 146 м.

 

Една от особеностите на всички пирамиди в Гиза е безусловно точната и строга ориентировка по посоките на света. Освен това удивителното разположение на трите пирамиди една по отношение на друга се изяснява с конфигурацията на звездите в Орион, свещено за античните египтяни съзвездие -  домът на господ Озирис.

 

Като първа спирка от круиза „ Три континента “ на Celsetyal cruises посетих Гиза за повторно в живота си. Не се чудете, че там няма пристанище. Корабът дебаркира в Порт Саид, ситуиран, там където Суецкият канал се влива в Средиземно море. След няколко часа с рейс към този момент преглеждам каменните грамади.

 

Там съзнавам, че с изключение на величествените гробници на фараоните съществуват редица пирамиди-спътници: на царици, дъщери, висши сановници. Първоначално всички са били покрити с гладък бял варовик, само че както българските селяни преди време са вграждали римски колони в оградите си, по този начин локалните поданици разграбили плочите за персонални потребности.

 

В източната част на обширния комплекс се извисява Големият Сфинкс с лице, обърнато на Изток. Египтолозите допускат, че лицето му има портретна аналогия с фараона Хефрен. За заупокойния храм на Микерин е употребен най-тежкият едносъставен пай на платото Гиза. Статуята му се счита за най-голямата от епохата на Старото царство.

 

Всяка от пирамидите има своя история, тъй като е издигната за обособен фараон по друго време. Най-първата, най-голяма и най-стара е тази на Хеопс. Вторият властник от четвъртата династия си построява най-голямата гробница в историята на Древен Египет.

 

До 1880 година тя се счита за най-високата постройка в света. По това време към момента е била 146, 7 метра, само че сега е с близо 10 метра по-ниска, тъй като върхът й е опустошен.

 

През Средновековието пирамидата е била употребена като каменоломна, по тази причина някои от големите блокове в основата липсват. Първоначалната концепция била входът за гробницата да се издига на 25 метра от северната страна, само че след това архитектът решил да бъде на 15 метра. С което май улеснил грабителите на гробници още в древността.

 

При първото ми посещаване в Гиза против шепа долари можеше да се влезе в Хеопсовата пирамида. Тогава научих, че вътре има три камери. Те се свързват с тунели, по които от време на време пълзиш, различен път си удряш челото и го приемаш като част от „ проклятието на фараона “.

 

Стените са от чудесно шлифован камък без никакви рисунки или надписи. И след цялото това изпитание в задухата „ лидерът “ те оставя в дребна гола стаичка и с горделивост показва камъка в средата „ Тук е била мумията! “. После не е изключено да те изнудва за пари, с цел да те изведе назад.

 

През 1939 година до пирамидата на Хеопс, археолозите откриват отломки от траурен храм. Сред тях намират артефакти за религиозни служби. Останки от дебелата три метра каменна стена, заобикаляла могъщия строеж, могат да се видят и в наши дни. До тях камиларите разполагат животните си, с които примамват доверчиви туристи. Искат пет $, с цел да се качите на камилата за фотография и 20, с цел да ви смъкват от гърба й.

 

На Югоизток ще видите друга известна пирамида – на фараона Хефрен. В днешно време е напълно малко по-ниска от Хеопсовата – 136,5 метра, въпреки образно да наподобява по-внушителна, тъй като е ситуирана в най-високата точка на некропола.

 

Пирамидата на Микерин, внук на Хеопс,  най-тежко е потърпевша от набезите на мамелюците. Оцеляла е единствено долната част на облицовката й.  По свидетелства на съвременници тя била от два типа камък и в резултат на това – двуцветна.

 

Височината й е 66 метра, а дължината на всяка от страните й е 108. Немалка част от камъните за създаване на крепостта в Кайро са откраднати от тази пирамида, по тази причина тя е най-зле непокътната.

 

За разлика от другите две, обаче саркофагът на фараона някак си оживял, само че пък потопен в океана, до момента в който го превозвали към Англия и от него са останали единствено описания и рисунки. По тях се съди, че той е бил от по-нова ера и мумията била положена в него след оскверняването на гробницата от крадци.

 

В южната част на пирамидата на Микерин са ситуирани по-добре непокътнати места за безконечен покой на съпруги и деца, само че те не са били приключени. При разкопки през 1837 година археолозите откриват в една от пирамидите-спътници гранитен саркофаг с кости. Предполага се, на основната жена на Микерин.

 

Най-зрелищният обект в Гиза е Величественият Сфинкс. Около него наложително се навъртат „ съветници “, които против 10 $ (или 10 лв. в българска валута!) ще ви насочат тъкмо къде да застанете, с цел да „ целунете “ каменния колос, по какъв начин да му „ поставите “ слънчевите си очила, и по какъв начин да „ щипнете “ върха на Хеопсовата пирамида.   

 

Сфинксът съставлява скулптура на легнал лъв с човешка глава. Той е изсечен от цялостен каменен блок,  същият като за пирамидите край него. Според надписите в нозете му, е повдигнат по заповед на фараона Хефрен и главата му е имала неговите черти.  В момента тази част от статуята е мощно развалена. Причините за това са непрекъснатите пясъчни стихии, наносите и потреблението й за каменоломна.

 

През 1920 година статуята е реставрирана. Дължината й от лапите до опашката е 57,3 метра. Висок е 20 метра. Между предните лапи на Сфинкса преди време е имало дребен храм, през днешния ден изцяло опустошен.

 

Очевидно в Древен Египет този тип скулптури са играли ролята на стражи за свещените места, само че са били или с глави на овни, или на соколи. В храма в Карнак, да вземем за пример, е непокътната цяла алея с овчеглави сфинксове.

 

Пирамидите в Гиза надалеч не са единствените достигнали до наши дни. На територията на Египет са близо 80 в разнообразни „ Градове на мъртвите “  - некрополи,  разпръснати по западния бряг на Нил, тъй като точно в тази посока е страната на покойниците, където се спуска ладията на Бога на слънцето – Ра.

 

А що се отнася до круиза " Три континента ", с който посетих пирамидите в Гиза, идната му спирка бе град Ашдот в Израел, от който се стига до Витлеем и Божи гроб.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР