Пилотът на руския изтребител „Су-25“, който бе свален в края

...
Пилотът на руския изтребител „Су-25“, който бе свален в края
Коментари Харесай

Пилотът на сваления над Сирия руски изтребител се е самоубил с граната, за да не бъде заловен

Пилотът на съветския изтребител „Су-25“, който бе свален в края на предходната седмица над Сирия, се е самоубил с граната, с цел да не бъде хванат. Това заяви през днешния ден министерството на защитата в Москва, представено от ДПА и ТАСС.

Летецът майор Роман Филипов, чиято машина била изумена от портативен зенитноракетен комплекс, катапултирал и паднал на земята в региона на обитаемото място Тел Дебес, намиращо се под контрола на „терористите“, споделиха от ведомството. Филипов се отбранявал с персоналното си оръжие, само че когато бил тежко ранен и обграден от близко, се самовзривил с граната. За проявената храброст и подвиг министерството на защитата ще показа майор Роман Филипов за почитане със званието „Герой на Руската федерация“.

Говорител на групировката „Хаят Тахрир аш Шам“ (Организация за освобождение на Левант), считана за сирийски клон на Ал Каида, съобщи, че самолетът е свален в възмездие за съветските бомбардировки в Сирия. „Това е с цел да знаят незаконните нашественици, че нашето небе не е пикник за тях и че не могат да минават, без да заплатят цената“, споделя представителят Махмуд Туркистани, чието изказване е публикувано от свързаната с групировката новинарска организации, уточни ДПА.

Руският „Су-25“ евентуално е бил изумен в десния мотор с ракета с топлинно ориентиране, изстреляна от ръчна установка върху рамо, споделя съветски специалист. Това значи, че изтребителят е летял на релативно дребна височина. Оръжието евентуално е руска ракета „Стрела“ или американска „Стингър“, твърди Владимир Шаманов, началник на парламентарната комисия по защита, представен от организация Интерфакс.

Подвигът на майор Филипов ще заеме почтено място в историята на съветската войска, сподели през днешния ден главнокомандващият на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Руската федерация генерал-полковник Сергей Суровикин. По думите му гибелта на летеца е огромна загуба за Върховен касационен съд и за всички, за които той е бил „истински приятел, ментор и пример за подражание“, заяви ТАСС.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР