Пилотът на непалски пътнически самолет, който катастрофира през януари, най-вероятно

...
Пилотът на непалски пътнически самолет, който катастрофира през януари, най-вероятно
Коментари Харесай

РАЗКРИТИЕ: Изключване на захранването е причина за самолетната катастрофа в Непал

Пилотът на непалски пътнически аероплан, който катастрофира през януари, най-вероятно е изключил по простъпка зареждането. Това откри следствието на случая, при който починаха всички 72-ма души на борда.

Прекъсването на зареждането е предизвикало загуба на двигателна сила, която е довела до " аеродинамичен срив ", оповестява Би Би Си, като се базира на отчета от следствието.

Полетът на " Йети ерлайнс " (Yeti Airlines) от столицата Катманду до туристическия град Покхара е най-смъртоносната самолетна злополука в Непал от 30 години.

Той е бил третият за деня на екипажа на ATR 72 на 15 януари.

Частният аероплан се разруши в дефилето на река Сети, единствено на 1.5 км от летището, убивайки всички на борда.

" Поради инерцията си самолетът е летял 49 секунди, преди да удари земята ", сподели авиоинженерът Дипак Прасад Бастола, член на проверяващата група, пред " Ройтерс ".

Пилотите евентуално са сложили лостовете, които управляват мощността, в позиция на оперение, вместо да изберат лоста за клапите, изясни той. Това е предиздвикало мотора " да работи на луфт и да не създава двигателна сила ".

Екипажът не е съумял да разпознава казуса и да предприеме коригиращи дейности макар предизвестията на автоматизирания панел.

Докладът от следствието показва неналичието на уместно техническо и основано на умения образование, огромното работно натоварване, напрежението и неспазването на общоприетите оперативни процедури като фактори, съдействали за случая.

В отчета се споделя, че самолетът е бил вярно поддържан, не е имал недостатъци и че екипажът в пилотската кабина е бил дипломиран в сходство с разпоредбите и наредбите на Службата за гражданска авиация на Непал.

В следствието са взели участие повече от дузина следователи от Съединени американски щати, Канада, Франция и Сингапур, показва Би Би Си.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР