Пиле с ориз – традиционно ястие на народите от Югоизточна

...
Пиле с ориз – традиционно ястие на народите от Югоизточна
Коментари Харесай

Как се прави пиле с ориз - ръководство за начинаещи

Пиле с ориз – обичайно ядене на народите от Югоизточна Азия, което доби известност в целия свят. И в този момент надали има такава нация, която да не употребява тази композиция най-малко един път в някоя своя рецепта. Особено известни са: Пиле с ориз в богат сладко-кисел сос и Ориз с къри и пилешко месо.

Пилешко с ориз се готви освен на фурна и на тиган, само че и в мултикукър, в последния случай месото е постоянно доста нежно, а оризът е доста ровък.

За да приготвите пиле с ориз, би трябвало авансово да подготвите всички нужни съставки за него. Пилето или обособените му елементи се размразяват, усърдно се измиват и нарязват. Оризът се измива усърдно – това се прави в няколко води, до момента в който водата не стане транспарантна, в случай че е належащо, авансово би трябвало да се почисти.

Ако в състава на ястието участват и други артикули, те също се размразяват, почистват и измиват, след което се нарязват.

Ако желаете да разнообразите усета на ориза, можете да добавите към него 50 мл положително бяло вино с изключение на водата. Вкусът на ориза несъмнено ще стане по ослепителен и кондензиран, също така ще придобие необикновен мирис.

За никого не е загадка, че оризът е доста придирчив. Често залепва в профил на съдовете, в които се готви. За да не изгори обичаното ви ядене, има смисъл да се въоръжите с добра термоустойчива тава или тиган. Чугунените тигани, тави, даже и тенджери с дебели стени са подобаващи за тази цел.

Пилето нормално се пържи първоначално за малко, след което се комбинира с останалите съставки и се готвят дружно до реализиране на крайния резултат. За да намалите термичната обработка на пилешкото месо, можете да го мариновате авансово. Ако печете ориза с пилето във фурната по едно и също време, с цел да не получите доста гъсто ядене, е належащо непрекъснато да се следи размера на течността.

Само по себе си пилешкото месо и оризът имат много гальовен усет. Надарени са с неповторимата дарба за съвършено попиване на усетите на всевъзможни артикули и е грях, в случай че не се употребява това. Защото както пилешкото месо, по този начин и оризът са съвършено се съчетават с разнообразни артикули и подправки: с пържени гъби, зеленчуци, даже и сосове и доста други съставки.

Пиле с ориз

Сгответе пиле с ориз по най-бързия метод. Особено когато би трябвало да приготвите пълноценна храна за няколко души. Не единствено тъй като не лишава доста време, само че и тъй като цялото семейство и другари ще се влюбят в това пиле с ориз, приготвено по тази бърза рецепта.

Ако вярно извършите всички дейности, това ще ви отнеме 30-35 минути, с цел да приготвите това ядене, а готварската ви печка ще работи единствено през последните 15 минути. Тайната на бързото готвене е, че всичко се подготвя в един съд, а самото подготвяне на продуктите изисква най-малко.

Всъщност – това е обичайната оризова каша с месо, само че доста вкусна и богата. Разбира се, на опитните домакини това е известно от дълго време, само че за начинаещите – такава бърза и лесна рецепта ще бъде забавна.

За приготвянето на пиле с ориз, се нуждаете от:

пилешко филе – 600 г

ориз – 1.5 ч.ч.

моркови – 1-2 бр.

лук – 1-2 бр.

чесън – 1-2 скилидки (може и повече, в случай че обичате)

сол, черен пипер, зелении - на вкус

олио и ли друга лой за пържене - 50-100 мл (по избор)

Всички дейности, разказани по-долу, се правят в реда, по който са написани.

Поставете на слаб огън тенджера с дебели стени или бездънен тиган. Налейте половината лой, от която сте възнамерявали. Докато мазнината се затопля, бързо измийте пилешкото месо, нарязано на части със междинен размер към 2 см за всяка страна, посолете, поръсете с черен пипер и обичаните ви подправки. Разбъркайте и поставете в съда да се запържи, без да покривате съда с похлупак, по този начин месото ще има златисто кафява коричка. Измийте ориза и залейте настрана с вода - на 1 час ориз – 2 елементи вода, и оставете встрани.

Почистете, нарежете или настържете морковите, обелете и нарежете лука. Разбъркайте пилето, тъй че да се запържи и от другата страна и прибавете нарязаните зеленчуци от горната страна. Затворете капака на съда и контролирайте огъня, с цел да не изгори.

Почистете и нарежете чесъна и зелениите, прибавете ги към тях и разбъркайте. Добавете ориза с водата и разпределете отмерено. Посолете на усет и усилете огъня, когато след минутка-две водата стартира да завира, намалете огъня на най-малко и засечете 15 минути.

Това е всичко – от вас повече нищо не се изисква. След уреченото време премахнете съда от котлона, само че не отваряйте капака, до момента в който не стане време за сервиране.

Можете да консумирате незабавно, само че в случай че престои няколко минути повече, оризът ще стане още по-вкусен и благоуханен.

Експериментирайте, като добавяте чушки, домати или доматен сок или нещо па ваш усет, обичани зеленчуци и подправки. Когато готвите с минимално количество лой, просто се уверете че нищо не загаря, а останалата лой се прибавя към готовото ядене. Така ще бъде по-полезно и не по-малко вкусно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР