Пилат Понтийски e петият управник на Римска Юдея, по чието

...
Пилат Понтийски e петият управник на Римска Юдея, по чието
Коментари Харесай

Древният надпис за Пилат Понтийски

Пилат Понтийски e петият властник на Римска Юдея, по чието разпореждане Исус от Назарет е разпънат на кръст (Мат 27:2, както и в 60 спомагателни случки в евангелието, актовете и 1 Тимотей).

Пилат е назначен от император Тиберий през 26 година и свален от власт от Л. Вителиус, римски властник на Сирия, през 37 година, след клането на редица самаряни в Мт. Геризим.

Въпреки че името на Пилат Понтийски е упоменато също и в евангелието на Йосиф, Фило и Такитас и съществуват монети, сечени по време на неговото ръководство, документално доказателство за съществуването на Пилат е намерено при италиански разкопки в Кесария Маритима през 1961 година Антонио Фрова, началник на разкопките, открива камък с посвещение, който съдържа надпис в три реда:

Tiberieum Pon tius Pilatus / Praef ectus Iuda eae, който може да се разтълкува по следния метод:

" Тиберий римският император за интервала / Пилат Понтийски / префект на Юдея.

Камъкът с този надпис е бил употребен като материал втора ръка за създаване на театъра в Кесария. Той е бил завършен, с цел да дава отговор на новата си приложимост и в процеса на смяна на формата някои елементи от надписа са били развалени, макар че е било допустимо елементарно да бъдат реставрирани.

Този надпис освен удостоверява историческото битие на Пилат, само че и разяснява, че купата, която е носил е била „ властник ”.

Днес, античният надпис е изложен в Израелския музей в Йерусалим.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР