Пиковото потребление е в 19 и 20 часа През деня

...
Пиковото потребление е в 19 и 20 часа През деня
Коментари Харесай

Консумираме много ток в жегите, но поне с водата нямаме проблеми

Пиковото ползване е в 19 и 20 часа
През деня България разчита основно на атомната централа и фотоволтаиците

Няма ги обаче ниските цени на борсата, тъй като има огромно търсене

Жегата през последните седмици наду климатиците, а нарасналата консумация изпива тока ни. Но с водата нямаме проблем - има задоволително и не ни заплашва режим. 

Засега електроенергийната система на България се оправя, електричество има задоволително.

Потреблението се повишава стремително всеки ден от 17 часа нататък, като максимумът е сред 19 и 20 ч

Тогава хората са си у дома и като се изключи че готвят и се къпят, пускат климатици, с цел да се охладят от нетърпимата горещина.

От Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) споделят, че 30-годишният летен връх в потреблението е бил през юли 2016 година, когато е стигнал 5200 мегавата. Близо до тези стойности е било потреблението през 2021 година На 29 юли тогава пикът е 5123 мегавата, а на 30 юли - 5145. В тези два дни междинната температура е била 28,7 и 28,3 градуса.

Сега макар надалеч по-топлото време дневното ползване не е минало над 5000 мегавата. На 24 юли пикът е бил в 20 часа, когато стига 4552 мегавата. Прогнозата за упования най-горещ ден до момента - 26 юли, е за 4938 мегавата в 19 часа. (Колко сме харчили в горещите дни - виж графиката.)

Абсолютният връх при тока бе през зимата на 2017 година, когато мина 7000 мегавата. Тогава със заповед на министъра на енергетиката бе спрян износът за няколко дни.



Сега това няма да се случи. Имаме задоволително ток, споделя шефът на ЕСО Ангелин Цачев.

Тецовете не са натоварени, тъй че са в ресурс и могат да бъдат пуснати спомагателни блокове, в случай че потреблението внезапно се усили. При дефицит няма да се вършат търгове, на които страната да изкупува силата, тъй като се чака огромното търсене на пазарен принцип да увеличи цените и въглищните централи ще са стимулирани да продават на борсата. А и в района имало задоволително сила, което значи, че може и да се внесе.

Ангелин Цачев споделя, че сега дневно от България излизат сред 15 000 и 20 000 мегаватчаса електрическа енергия.

През настоящето лято при електричеството има една специфичност - за първа година фотоволтаичните централи дават близо 30% от тока в горещите часове сред 11 до 17 часа. Така в 14,38 часа на 25 юли те даваха 28,16% от създаденото в страната електричество, което прави 1552,44 мегавата - блок и половина на АЕЦ “Козлодуй ”.

Основният производител въпреки всичко остава атомната централа с 35,71 на 100 дял от производството, огромните въглищни централи осигуряваха 22,54 на 100.

Големите вецове бяха съвсем спрени, техният дял е единствено 0,18 на 100, или 9,91 мегавата. Ток от вятър също съвсем няма, делът му е 5,84%.

Заради взрива на фотоволтаичните централи у нас и относително ниските цени на тока за тецовете не е рентабилно да работят на цялостна мощ. Поради това през по-голямата част от деня се оказва, че България разчита на атомен ток и подобен от слънцето. Към 11 часа на 24 юли да вземем за пример 72% от производството на ток идва от- там, а делът единствено на ВЕИ-тата е 37%.

В този час в Гърция пък работеха половината мощности на въглищните тецове и половината от газовите централи. В Турция въглищният ток беше 20,38 на 100 от общото произвеждане, 38,01 на 100 идваше от газови централи.

След отслабването на слънцето в по-късните часове на деня пиковото произвеждане от фотоволтаиците се замества от тецовете и огромните вецове.

Но не се сбъдват прогнозите, че многото фотоволтаици ще обезпечават евтина сила, изключително през лятото. Защото макар зеления ток, у нас на борсата цената продължава да е към и над 200 лв. за мегаватчас.

В последните 7 горещи дни котировките бяха сред 211 и 265,76 лева в работните дни. В събота и неделя макар мощно редуцираното ползване поради неработещи тогава фабрики токът струваше надлежно 197,01 и 135,15 лева за мегаватчас.

Редица специалисти чакаха нулеви или малко над нулата цени. Други пък виждат реализирано равновесие на Балканите, където котировките са относително постоянни.

Търговци показват, че няма по какъв начин да се получат ниски цени при съседство с Гърция, с която сме в обединен пазар на платформата “Ден напред ”. На 24 юли към южната ни съседка се изнасяха сред 500 и 700 мегаватчаса в другите часове. А в 17,25 ч количеството стигна 724 мегавата.

Има непрекъснат експорт и към Северна Македония от сред 200 и 300 мегавата. Български ток отива и към Сърбия и Турция. Единствено от Румъния влиза електрическа енергия, само че не е ясно дали остава у нас или е напазарувана от съседите ни и ние единствено я транспортираме.

Разпределението на производството на ток сред другите типове централи демонстрира, че макар поетите задължения от България за затваряне на въглищни тецове не е ясно с какво ще ги заместим. Защото се вижда, че даже и в слънчеви дни, когато соларите работят на максимум, пак се включват тецовете

А от информация за останалата част от Европа излиза наяве, че в редица страни, в това число и Германия, ситуацията е същото като у нас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР