Пианистът Албена Врачанска представя радиооперата Синьото пиано“ на 3 май

...
Пианистът Албена Врачанска представя радиооперата Синьото пиано“ на 3 май
Коментари Харесай

Премиера - Синьото пиано разказва за съдбата на пианистки, жертви на Сталин и Хитлер

Пианистът Албена Врачанска показва радиооперата „ Синьото пиано “ на 3 май от 19:00 ч. в първо студио на БНР. В спектакъла взе участие и отбор MYX`D, който е „ Ансамбъл във фокус “ в 54-тото издание на най-стария музикален фестивал в столицата - " Софийски музикални седмици ". Той ще бъде открит на 23 май и ще продължи до края на юни.

Композиторът Албена Врачанска и пианистът Юлиан Стоянов описаха повече за „ Синьото пиано “ в ефира на Euronews Bulgaria.

„ Ще представим трилогия от концерти, наречена „ Съвременната класика – звуците на днешния ден “. Основната идея е да пресъздадем музика, която е основана в нашето време “, разяснява Стоянов.

Албена Врачанска пък описа историята зад написването на радиооперата. Тя е въодушевена от две пианистки, които стават жертва на диктаторските режими на Сталин и Хитлер.
Радиооперата е въплъщение от ужасите на една война на диктатурата без всевъзможни политически пристрастия. Спектакълът наблюдава човешката орис и я пречупва през призмата на радиооперата. 
Албена Врачанска, композитор

„ Това, което е характерно за „ Синьото пиано “ е, че се употребяват нетрадиционни принадлежности като гумени патета и тибетски купи. По този метод се усеща музикалната същина на инструмента “, добави пианистът Стоянов.

Автор на либретото на „ Синьото пиано “ е Матиас Фогт. Името на радиооперата е от стихотворение на Елзе Ласкер-Шюлер, която е най-известната немска поетеса експресионист. Тя е от еврейски генезис и по-късно емигрира в Йерусалим. Нейната последна стихосбирка се назовава точно „ Синьото пиано “.
Операта е композирана и приключена през 2019 година Тя разкрива какво не би трябвало да се разрешава на този свят и показва нещастието в живота на хората.

Цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР