Пхенян изстреля две ракети късно в понеделник преди тържествата по

...
Пхенян изстреля две ракети късно в понеделник преди тържествата по
Коментари Харесай

Северна Корея изстрелва ракети преди важна годишнина

Пхенян изстреля две ракети късно в понеделник преди тържествата по случай годишнината, на които ще участва високопоставена китайска делегация. Тя е първата задгранична делегация, която ще посети Северна Корея след затварянето на границата й през 2020 година поради пандемията.


Министерството на защитата на Южна Корея заяви за две балистични ракети, които прелетяха към 400 километра, преди да паднат в морето, предадоха южнокорейската осведомителна организация Йонхап и японската Киодо. „ Нашите военни откриха две балистични ракети, изстреляни от Северна Корея от региони покрай Пхенян в Източно море в 23:55 ч. на 24-ти и в среднощ на 25-ти “, цитира Йонхап изказването на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Изстрелванията се организираха след поредност проби на оръжия през последните седмици от Пхенян и идват в миг, когато Сеул и Вашингтон ускоряват съдействието в защитата поради растящото напрежение със Севера.

Изолираният режим постоянно тества оръжия и сегашният тест бе осъществен дни откакто водачът Ким Чен Ун персонално следи последното изстрелване на най-новата междуконтинентална балистична ракета на страната Hwasong-18, която е с твърдо гориво.

Отношенията сред двете Кореи сега са в една от най-ниските си исторически точки, дипломацията сред Пхенян и Сеул е в застой, а Ким прикани за усилване на оръжейните разработки, в това число на тактически нуклеарни оръжия.

В отговор Сеул и Вашингтон проведоха взаимни военни учения с усъвършенствани стелт самолети и американски стратегически арсенали.

Изстрелванията в понеделник бяха осъществени преди честванията в Северна Корея тази седмица на 70-ата годишнина от края на боевете в Корейската война. Китайска делегация, водена от члена на Политбюро Ли Хонгжун, ще пътува до Севера за събитието, заяви държавната Корейска централна новинарска организация, което е първото посещаване на задгранична делегация от началото на пандемията.

На 27 юли 1953 година е подписано съглашение за помирение, което поставя завършек на военните дейности в Корейската война, само че двете Кореи остават механически във война, защото спорът от 1950-53 година приключва с помирение, а не с кротичък контракт.

Напрежението на Корейския полуостров също набъбна неотдавна заради изгубването на американския боец Травис Кинг, който беше на обиколка на демилитаризираната зона предходната седмица, когато избяга през границата със Северна Корея. Командването на Организация на обединените нации, ръководена от Съединени американски щати многонационална мощ, която следи примирието в Корейската война, съобщи в понеделник, че е почнало полемики с Пхенян по отношение на изчезналия американски военнослужещ. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР