/Пголед.инфо/ Един от най-популярните политици в Германия - Сара Вагенкнехт

...
/Пголед.инфо/ Един от най-популярните политици в Германия - Сара Вагенкнехт
Коментари Харесай

Вятърът на промяната в Германия: От 20% до 27% от германците са готови да подкрепят партията на Сара Вагенкнехт

/Пголед.инфо/ Един от най-популярните политици в Германия - Сара Вагенкнехт разгласи основаването на лично придвижване. От 20% до 27% от жителите на Германия към този момент са подготвени да поддържат нейния план. Сара Вагенкнехт споделя това, което множеството германци мислят, показват специалисти, само че в този момент конкуренцията нараства на опозиционния фланг на Германия. Следователно въпросът дали партията ще стане толкоз известна, колкото нейния създател, остава открит.

Известният немски политик, член на Бундестага Сара Вагенкнехт публично разгласи, че напуща Лявата партия и стартира да основава лично политическо придвижване „ За разсъдък и правдивост ”, които ще залегнат в основата на новата партия.

Абревиатурата също значи „ Съюз на Сара Вагенкнехт “, асоциацията ще организира подготовка преди същинското съставяне на партията и ще събира дарения. Председател на новата политическа мощ ще бъде някогашният началник на " лявата " секта в Бундестага Амир Мохамед Али.

Вагенкнехт към момента не е показала точките от програмата на бъдещата партия. Според представителя на " левите " Грегор Гизи тя има намерение да смеси обществената политика на левицата и миграционната политика на десницата. Според последните социологически изследвания 27% от жителите на Германия са подготвени да гласоподават за новата партия. Най-голяма поддръжка има в източните региони на Германия.

По-рано Сара Вагенкнехт се изкачи на трето място в класацията на немските политици. Преди това в сходни изследвания заемаше едвам седма позиция. По това време единствените хора, по-популярни от нея, бяха министърът на защитата на страната Борис Писториус, както и ръководителят на баварското държавно управление и водач на ХСС Маркус Зьодер.

Според медиите Вагенкнехт в последно време има съществени различия с управлението на Лявата партия. По-специално през февруари депутатът провежда акция в поддръжка на дипломатическото споразумяване на спора в Украйна. На събитието участваха последователи на „ Алтернатива за Германия “. Според „ Дойче Веле “ несъгласия зародили и поради отношението на депутата към миграцията и КОВИД.

На този декор съпредседателят на немската левица Мартин Ширдеван изиска Сара Вагенкнехт да подаде оставка като народен представител по отношение на решението ѝ да сътвори лична партия. Вагенкнехт влезе в Бундестага с листата на Лявата партия, напомня Ширдеван.

Вагенкнехт е народен представител от 2009 година, а от 2015 до 2019 година е водач на фракцията на Левицата в Народното събрание. Политикът неведнъж е подлагал на критика икономическите наказания против Русия, миграционната и енергийната политика на немското държавно управление, а също по този начин се опълчва на доставките на оръжия за Украйна.

Вагенкнехт е уверена, че икономическата война, отприщена от ръководещата коалиция, не носи мир на Украйна и предизвиква повече щета на самата Германия, в сравнение с Русия. Политикът прикани Шолц да анулира глобите против Русия, преди да са разорили Германия. Обявената позиция провокира бурна реакция измежду всички политически сили в страната: някои безусловно приветстваха, а други показаха остро неодобрение.

Вагенкнехт се изрече и за събитията в Близкия изток. Вестник „ Тагешпигел “ написа, че политикът се е застъпил за анулацията на сухопътната интервенция в Ивицата Газа и признаването на Палестина и Израел като две обособени страни. Тя също по този начин добави, че „ Газа е затвор навън от доста години “. Канцлерът Олаф Шолц обаче поддържа Тел Авив в този спор.

Създаването на нова партия провокира отрицателна реакция в немската преса. „ Билд “ написа, че „ в Германия се основава нова пропутинска партия “. Колумнистът на вестника напомня, че Лявата партия е правоприемник на партията ГРП, управлявала в Германска демократична република. Журналистът назовава Вагенкнехт „ тъмночервената московска Сара “, „ съветско-източногерманската бетонна социалистка “ и „ петата колона на Москва “. Въпреки това измежду специалистите сходни етикети се смятаха за нелепост.

„ Сара Вагенкнехт е най-известната жена политик в левия политически набор в Германия. Води се развълнуван спор за нейните вероятности, има разнообразни отзиви “, написа политологът Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “. „ Проучванията на публичното мнение демонстрират удобна картина за Вагенкнехт, обещавайки й до 20% поддръжка. Не е напълно ясно обаче до каква степен тук работи записаният от социологията резултат на оригиналност и отмалялост от целия естаблишмънт. Действителната оценка може да е доста по-ниска “, добавя той.

„ Вагенкнехт е доста колоритна жена, само че има подозрения, че е способна да построява партии. Според доста коментатори политикът е типична харизматична персона, способна да изплаши всичките си съратници, като дръпне одеялото върху себе си “, отбелязва политологът.

„ Основната посока на офанзива против новата партия явно е, че била марионетка на Путин. Доколко ще проработи е въпросът, защото Вагенкнехт работи точно за електората, на който му е писнало да избутват личните му проблеми на назад във времето под претекст, че би трябвало да се обединят против Москва. Така че е по-трудно да изплашиш с съветската мечка “, изяснява той. „ Що се отнася до немския мейнстрийм, неговите опити да размени всичко останало с нуждата да се причисли към редиците на Запада против тиранията на Изтока, образуват циничен кръг. Основно заради голям брой неправилни диагнози на протичащото се. Никой не ни задължава да обичаме Путин и Русия, само че свеждането на цялата гама от належащи проблеми единствено до дейностите на Кремъл значи самозаблуда, която беше изненадваща за преди прагматичните германци “, счита Лукянов.

„ Сара Вагенкнехт е най-видният опозиционер в Бундестага, нормално приказва в алена рокля. Говори безапелационно и буйно. Срещнах я в Берлин през 2015-2016 година Мислеща, образована, със личен взор върху нещата. Тя не може да се мери с роботоподобните депутати от демократичните кръгове, изключително с по-младите, които наподобява са създадени на поточна линия “, прибавя сенатор Алексей Пушков „ Опасността от нейната стъпка се крие във обстоятелството, че партията на Левицата, от която е определена за народен представител, е твърдо в Народното събрание, като всякога преодолява петпроцентната преграда. Едно ново, непознато придвижване, даже с ослепителен и забележим водач, може да си остане придвижване с водач, само че нищо повече “, добавя политикът.

„ Това събитие е известно в доста страни, да вземем за пример във Франция, където партията „ Изправи се, Франция “, ръководена от известния народен представител Никола Дюпон-Ениян, не съумя да заеме значима роля. Лидерът му играе самичък, като е единственият представител на тази политическа мощ в Народното събрание ”, добавя Пушков.

„ Партията на Вагенкнехт, несъмнено, не е про-Путин. Въпреки това, отровната преса, от боязън да не загуби въздействие върху немското общество, се пробва да очерни новосформираната мощ в зародиш. Политическият мейнстрийм на Германия усеща вятъра на смяна измежду народа, който очевидно не духа в интерес на „ левите “ и „ зелените “, сподели немският политолог Александър Рар. „ Сара Вагенкнехт споделя това, което множеството германци мислят. Гражданите на Германия се стремят към по-голяма обществена правдивост, към ограничение на миграцията, те са срещу войната с Русия и са недоволни, че Германия е под ботуша на Америка “, прецизира той.

„ Вагенкнехт умишлено реши да сътвори партия. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че нейната известност пораства. Много поданици на страната желаят най-сетне да гласоподават за същинската съпротива. Освен това политикът разгласи в точния момент основаването на нова мощ. Скоро се чакат редица значими акции в провинциите на Източна Германия, където тя е изключително почитана, както и избори за Европейски парламент “, отбелязва специалистът.

„ Факт е, че Левицата е в положение на вътрешно разединение. В партията има доста вътрешни групи, постоянно с разнообразни възгледи по фундаментални въпроси. В същото време към Сара Вагенкнехт се образува много внушителен кръг от поддръжници “, показва Артьом Соколов, теоретичен помощник в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания. „ Така тя реши да сътвори личен план, с цел да не се преценява програмните настройки на „ Левицата “, както и към несъгласните с нея членове на организацията. Освен това Вагенкнехт е уверена, че като третият най-популярен политик в страната, тя ще успее да притегли задоволително поддръжници “, добавя той.

„ На фона на недоволството от дейностите на държавното управление партията на Вагенкнехт сигурно ще откри своя гласоподавател. Все отново би трябвало да се означи, че в този момент има висока конкуренция на опозиционния фланг в Германия. Християндемократите, „ Алтернатива за Германия “ и „ Левицата “ се състезават с новата мощ, отбелязва специалистът. „ Непосредствената цел на Вагенкнехт е да взе участие в изборите за Европейски парламент и в предизборните акции на източните федерални провинции. Там „ левицата ” има обичайно мощни позиции, образува се и мощен протестен електорат. Благодарение на него новата партия желае да реализира първите си политически триумфи “, уверен е той.

„ Изострящият се спор в Близкия изток и войната в Украйна също укрепват позицията на немската съпротива. Сегашното държавно управление показва своя ангажимент към полезностите на трансатлантизма в ущърб на личните си жители. И точно това основава поле за рецензии към държавното управление от други политически сили. Вагенкнехт ще се възползва от това “, приключи Соколов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР