/Пглед.инфо/ След сложната първа половина на годината, когато приходите от

...
/Пглед.инфо/ След сложната първа половина на годината, когато приходите от
Коментари Харесай

Доходите на Русия отново започнаха да растат въпреки Запада

/Пглед.инфо/ След комплицираната първа половина на годината, когато приходите от нефт и газ на Русия паднаха внезапно и бюджетът беше изправен пред огромен недостиг, съветската стопанска система стартира да се възвръща от своя пик. Ръстът на приходите и Брутният вътрешен продукт на страната демонстрира, че съветската стопанска система се приспособява към глобите, сподели министър председателят Михаил Мишустин. Какво се развихри през втората половина на годината и оказва помощ да вървим нагоре макар Запада?

Статистиката демонстрира, че съветската стопанска система се приспособява към актуалните провокации, сподели министър председателят Михаил Мишустин.

Според него през август бюджетът към този момент е изпълнен с остатък от 230 милиарда рубли, плюс консолидираният баланс на районите е дал още 140 милиарда рубли. Това значително се дължи на забележителното нарастване на непетролните и газови доходи, които през август надвишиха 1 трилион 820 милиарда рубли, което е с 56,5% повече от предходната година, означи ръководителят на държавното управление. Тази обстановка дава съображение да се усъвършенства обстановката с бюджета през 2024 година, счита той.

„ От третото тримесечие на 2023 година в Русия се обрисува стопански напредък, той се консолидира. Според Министерството на икономическото развиване през юли Брутният вътрешен продукт надвишава равнището от 2022 година с 5%, а равнището от преди две години - с съвсем 1%. Като цяло за първите седем месеца на 2023 година индикаторът се е нараснал с повече от 2% “, акцентира Мишустин.

“Индустриалното произвеждане има главен принос за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната. „ През юли индустриалното произвеждане набъбна с близо 5%, през юни – с към 6%. Ако вземем първите седем месеца, главният мотор е преработващата промишленост. Там растежът е към 6% “, посочи министър-председателят. Според него производството на компютри, електроника, оптика е над 30%, на електрооборудване - над 20%. Добри индикатори има в металургичната и хранително-вкусовата индустрия, в производството на облекло, пластмасови произведения, каучук и мебели, заключи Мишустин.

„ Не може да се каже, че глобите не са засегнали съветската стопанска система. През първата половина на 2023 година имаше спад на съветския експорт на петролни артикули и газ с повече от 40 милиарда $ по отношение на същия интервал на 2022 година На този декор приходите от петрол и газ понижиха с съвсем 50% “, споделя Татяна Скрил, доцент от катедрата по икономическа доктрина на Руския стопански университет “Плеханов ”.

От юли обаче обстановката стартира да се усъвършенства. Какво изяснява триумфа? „ Икономиката значително съумя да се приспособява към новите условия. Процесът на акомодация включва освен смяна на получателите на съветски експорт, само че и подмяна на вноса, който преди този момент е идвал от западни страни. В допълнение към построяването на нова логистика, тук си коства да прибавим адаптирането на финансовата система и финансовия пазар “, споделя Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на Банка “Зенит ”.

Данните на Министерството на финансите за август демонстрират, че обстановката с фискалните доходи е почнала да се усъвършенства с помощта на възобновяване на приходите от експорт на нефт и специфичния принос на приходите, разнообразни от нефт и газ.

Що се отнася до приходите от петрол и газ, те въпреки всичко са по-ниски от предходната година: през осемте месеца на 2023 година - с 38%. Разликата обаче последователно понижава и това към този момент е достижение.

„ През юли приходите от нефт и газ надвишиха базовото равнище за първи път тази година, изчислено на 8 трилиона рубли годишно, с помощта на налог рандеман, плащан на тримесечие, а през август паднаха малко под базовото равнище “, отбелязва Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори на " Финам ".

Това се случи заради нарастването на цената на съветския нефт “Урал ”. Координираните дейности на Саудитска Арабия и Русия на петролния пазар дават резултати. Според Министерството на финансите през август междинната цена на съветския нефт е била 74 $ за барел, над тавана от 60 $, избран от западните наказания.

Освен това се понижава отстъпката на съветския нефт. „ От септември оптималната отстъпка от цената на “Урал ” по отношение на “Брент ” ще бъде понижена от 25 $ за барел на 20, а заплащанията към петролните компании по демпферния механизъм също ще бъдат понижени на половина. Въпреки това, съгласно известия в медиите, Министерството на енергетиката желае да „ отиграе “ това решение, което стана мотив за внезапно нарастване на цените на горивата на едро от пролетта “, отбелязва Беленкая.

Отслабването на курса на рублата също изигра роля. „ Средната стойност през юли беше покрай 95 рубли за $, при очакван междинен годишен курс от 68,3 рубли за $ “, показва Беленкая.

Приходите от нефт и газ са негативно повлияни от намаляването на износа на газ, както и намаляването на производството на нефт с 500 хиляди барела дневно и понижението на износа на нефт с 300 хиляди барела от септември (имаше повече през август) като част от съглашение със Саудитска Арабия. Но тук Русия избира да търгува в по-малки размери, само че на по-висока цена, в сравнение с противоположното.

Приходите отвън петрола и газа обезпечават мощна поддръжка за бюджета. За последните осем месеца те нарастват с 24%, а през август растежът се форсира до над 56%, отбелязва Беленкая. Според нея това се дължи главно на нарастване на постъпленията Данък добавена стойност (с почти същия процент), както и на нарастване на приходите от налог общ приход. В допълнение, Министерството на финансите се надява да получи към 300 милиарда рубли спомагателни доходи посредством налог върху непредвидената облага (еднократен налог върху свръхпечалбите).

„ Ръстът на приходите отвън петрола и газа е резултат от увеличение на косвеното данъчно задължение върху бизнеса, както и от увеличение на приходите от налози на физически лица заради понижаване на безработицата “, споделя Евстифеев.

Татяна Скрил свързва растежа на непетролните и газовите доходи с увеличението на държавните разноски, в това число за поръчки за защита, част от които по-късно се връщат под формата на налози. „ Днес моторът на растежа на съветската стопанска система е военно-промишленият комплекс, който основава търсене на артикули от индустриалния комплекс, основава работни места и подтиква работата на обвързваните промишлености “, споделя икономистът.

„ През първата половина на годината мотори на стопанската система бяха преработващата индустрия, строителството и финансовите вложения като цяло. През втората половина на годината, в случай че настоящето равнище на цените на петрола се резервира, износът също ще поддържа стопанската система, до момента в който вложенията в дълготрайни активи и пазарът на кредитиране като цяло може да се забавят заради нарасналите лихвени проценти “, споделя Евстифеев.

Но като цяло е изцяло допустимо Русия да докара бюджета до недостиг от едвам 2% от Брутният вътрешен продукт тази година, считат специалистите. Освен в случай че, несъмнено, няма изненади.

„ Възможните отрицателни изненади от геополитиката или стоковите пазари остават опасности за главната прогноза. А във вътрешен проект това са девалвационните трендове и заплахата от загуба на надзор върху динамичността на инфлацията “, заключва Евстифеев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР