ПГ на ГЕРБ-СДС поиска оставката на председателя на комисията по

...
ПГ на ГЕРБ-СДС поиска оставката на председателя на комисията по
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска оставката на председателя на комисията по енергетика

ПГ на ГЕРБ-СДС изиска оставката на ръководителя на комисията по енергетика Радослав Рибарски, тъй като няма отчет на комисията по плана на решение, с което се задължава страната да покрива на 100% разликата в сметките за електричество на общини, лечебни заведения, културни институти, учебни заведения, детски градини и ясли и старешки домове, публичен превоз и други общински предприятия.

Причината е импортираният законопроект на ГЕРБ за общини, лечебни заведения, храмове и детски градини във връзка с високите сметки на електрическа енергия за небитовите консуматори.

Припомняме, че през вчерашния ден Комисията по енергетика отхвърли концепцията на ГЕРБ за обезщетения за тока на лечебни заведения, храмове и публични здания

„ Аз се надявам, че всички вие виждате какъв брой е огромно разминаването сред дневния ред на това Народно заседание и дневния ред на обществото. И колкото и да не ми се желае е редно да споделя с вас, че в действителност освен държавното управление не работи, не работят и комисиите. Вчера Комисията по енергетика приключи в 12 часа. Там има задоволително специалисти. По тази извънредно значима тематика нямаше политически обединения, които да бяха срещу. Да, въздържа се ръководещото болшинство, само че дебатите и правенето на отчета и протокола от комисията можеха да станат през вчерашния ден следобед без никакво усложнение. Това не се случи. Работата на комисията се провежда от нейния ръководител. Председателите на всички комисии в Народното събрание са от ръководещото болшинство. Затова сме я да кажа, че те не работят, когато има оферти, които са извънредно значими за всеки едни български жител. В тази връзка ние желаеме оставката на ръководителя на Комисията по енергетика и разчитаме, че ръководителят на Народното събрание, който е виновен за работата му ще направи по този начин, че да работят комисиите, ще направи по този начин, че разпоредбите да се съблюдават и да ги съблюдава и самият той, тъй като аз доскоро дадох образец по какъв начин се нарушават тези правила изборно, съгласно обстановката. Настояваме за оставката на ръководителя на комисията по енергетика и по още една причина. Той беше ръководител и на Временната комисия по енергетика, която не излезе с отчет, не направи по този начин лелеяния разбор на положението на енергетиката и не предложи ограничения на държавното управление. Това в действителност беше смисълът на комисията “. Това съобщи Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.

По думите й този ръководител даже на още пет комисии да бъде ръководител ще прави същата работа.

„ Свидетели сме още веднъж на незаконно безгрижие на Народното събрание в лицето на ръководещите и в лицето на ръководителя на Нардното заседание. Има една съществена тематика, която интересува и е в дневния ред на жителите – рецесията с цената на енергоносителите, точно ток и газ. Внесохме законопроект, с който желаеме да решим казуса на общини, детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, старешки домове, храмове, коит не знаят не по какъв начин ще платят сметките си за електрическа енергия идващия месец, а не знаят по какъв начин ще си платят януарската сметка, чийто падеж е след броени дни. За сметка на това по дневния ред виждаме чувания, които не отговорят на условията да бъдат в дневния ред. За сметка на това десетки места остават на мрачно. Всеки един български жител, без значение за коя партия са дали своят вот, всички кметове, без значение от коя партия, страдат. Този законопроект споделя, че могат да употребяват цените на електрическата енергия такава, каквато е била през предходната година по това време. Храмовете, които стотици години не са били затваряни, се чудят по какъв начин да си платят сметките за ток. Става дума за обществени небитови консуматори, които не могат да вдигнат сами своите доходи “, обявиха още от ГЕРБ.

„ Ако ГЕРБ беше ръководеща, аз съм сигурен, че и кметовете, и вероизповеденията, щяха да желаят помощ. Не поради нещо друго - на ЕРП-тата можем да дадем средства, което е вярно, само че видите ли - за общините това не е допустимо “, съобщи от своя страна Александър Ненков, зам.-председател на ПГ ГЕРБ-СДС.

„ Той не може да се оправи със задачата си “, отсече Ненков.

Според него очевидно болшинството не схваща, че като отхвърля да разиска и одобри предлагането на ГЕРБ, санкционира елементарните хора, а не кметовете.

„ Явно болшинството или не схваща същината на казуса, или го вършат съзнателно, тъй като оставам с усещането че за тях това е една пиар акция “, сподели Ненков.

Той счита, че повода се корени в събитието, че множеството от кметовете са от ГЕРБ.

„ Но те съставляват своите съграждани и това важи и за вероизповеданията и за всички, омбудсманът също защитаваше тезата, че би трябвало да има обезщетения “, сподели Ненков
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР