[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЮжна Корея и забавното лично банкиранеБанковата система

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЮжна Корея и забавното лично банкиранеБанковата система
Коментари Харесай

4+1 | Южна Корея се опитва да направи банкирането да стане забавно, защо добрите хора изпълняват лоши заповеди и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Южна Корея и " занимателното " персонално банкиране

Банковата система в Южна Корея е известна с неефективността си. Кредитните карти се получават основно посредством фамилни връзки и постоянно са центърът на лъжливи схеми. Онлайн приложенията за персонално банкиране са малко и не изключително употребявани. В тази обстановка финансовият регулатор на страната е решил да подтиква и образова хората към по-отговорно банкиране посредством редица игри. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Защо положителните хора извършват неприятни заповеди
Защо толкоз постоянно положителни хора се трансформират в съучастници на зли дейности? Психологията има няколко отговора за това - от една страна, е извънредно мъчно да не се подчиниш на престиж. От друга страна, стадният инстинкт също играе мощна роля - в случай че приятелите и сътрудниците ви правят нещо, даже да знаете, че е неверно, вие също се чувствате длъжни да останете в групата. И по този начин може да се стигне чак до зверствата на нацистите през Втората международна война. Прочетете повече тук.

Как автократите манипулират избори
През последните години турският президент, а преди този момент министър председател, Реджеп Ердоган нападателно завладя всички значими институции в Турция. И все пак той реализира това със относително демократични многопартийни избори. Виктор Орбан в Унгария също има сходен кариерен път. По какви способи влязохме в епохата на демократично определените властнически владетели? Прочетете повече тук.

Борбата с наркотрафика в тъмната мрежа
Ако прегледате кипящата търговия в един от най-популярните уеб сайтове за опиати в тъмната мрежа, изобщо няма да разберете, че единствено в последната седмица американските управляващи и Европол са свалили два от най-големите онлайн пазари за опиати в анонимното пространство. Търговията продължава, а нови уеб сайтове заменят старите, което кара някои наблюдаващи да считат битката с търговията в тъмната мрежа за невъзможна. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Колко тежи тази крава?
Преди 100 години икономистът Франсис Галстън взема решение да си направи елементарен опит. Той отива на селски панаир, където хората се пробват да познаят какъв брой тежи един вол. Галстън остава извънредно сюрпризиран - средноаритметичният отговор на тълпата е съвсем съвършено правилен. Заключението, че междинната оценка на обществото за нещо е вярна, дефинира всичко в пазарите - от цената на портокаловия сок до действието на фондовите тържища. Можете да слушате за съвременна версия на опита на Галстън тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР