[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЩе се водят ли войни за вода?

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЩе се водят ли войни за вода?
Коментари Харесай

4+1 | Дали водата е следващият източник на конфликти, за дългата история на "Междузвездни войни" и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Ще се водят ли войни за вода?

Някои учени считат, че заради климатичните промени и сушата на доста места по света занапред предстоят войни за вода. Този мотив се повтаря към този момент от десетилетия, само че плануваните огромни спорове за вода сред Индия и Пакистан, Етиопия и Египет или Китай и съседите й по този начин и не се случиха. Въпреки това по-локализираните спорове заради дефицит на вода зачестяват. Прочетете в The Economist.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Завръщане към комуналния живот
Идеята за обособено фамилно ядро, което живее единствено, е относително нова, просто тъй като до напълно скоро човечеството не е можело да си разреши стопански сходна самостоятелност. Много милениъли все по-често се насочват към комуналния живот поради компликациите и цената на независимия живот. Въпреки че комуналните съглашения се означават като нещо ново и даже революционно, те не са нищо друго с изключение на по-стара и обичайната форма на взаимен живот. Прочетете повече тук.

Всичко, което в миналото сте желали да научите за Star Wars
Най-голямото достижение на Джордж Лукас е, че е съумял да сътвори паракосмос - приключен свят, цялостен с самостоятелни персонажи. Star Wars като концепция живее в мозъците и фантазиите на няколко генерации, тъй като съчетава всички най-успешни детайли от типичен приказки - от рицарите с вълшебен мечове до каубои, и всичко това в хиперпространството. Самата история на Star Wars обаче може да бъде много объркана, изключително с всички допълнения на Disney. В Wired можете да наблюдавате хронологията от основаването на поредицата, както и да наваксате с историята на самата Вселена.

Не, коалите още не са изчезнали
Поради увеличаващите се пожари в Австралия все по-често се повтаря тезата, че коалите са функционално изчезнали поради тях, а зачестилите пожари са резултат от климатичните промени. Докато климатичните промени в действителност са сериозен проблем, коалите още не са изчезнали. Според учените, коалите ще продължат да понижават последователно заради настъпването на цивилизацията в териториите им, само че са толкоз необятно публикувани в Австралия, че е невероятно да изчезнат поради местни пожари, колкото и да са опустошителни. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

За следствията от завистта

Завистта е напълно естествена човешка страст, която всички изпитват в даден миг. Тя може да бъде и градивна. Когато някой има повече от нас, може да се вдъхновим да работим по-усилено, с цел да реализираме същото. В негативния си вид, завистта може да е поглъщаща и постоянно е съпроводена от друга страст - schadenfreude или благополучие от нещастието на другите. Хардвардският обществен психолог Мина Цикара и общественият психолог Ричард Смит от университета в Кентъки наблюдават връзката сред завистта, schadenfreude и изборите, които хората вършат. Можете да ги слушате тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР