Петте протестиращи медицински сестри, начело с Мая Илиева, прекараха нощта

...
Петте протестиращи медицински сестри, начело с Мая Илиева, прекараха нощта
Коментари Харесай

НСО преговаря с петте медицински сестри, които се барикадираха в сградата на Народното събрание

Петте протестиращи медицински сестри, отпред с Мая Илиева, прекараха нощта в постройката на Народното събрание. Те се барикадираха там още през вчерашния ден следобяд след съвещанието на здравната комисия, като отхвърлиха да изоставен стаята. Сестрите оповестиха, че придвижват митинга си от палатките извън - вътре в Партийния дом. Недолоството им бе предизвикано от обстоятелството, че здравният министър не е пристигнал при тях, само че самият той се намира в Брюксел.
Една от сестрите, Бойка Атанасова, тази заран излезе на перваза на прозореца и упрекна, че гардовете на НСО се държали жестоко с тях и ги блъскали. Наложи се с протестиращите дами да договаря персонално шефът на НСО, ген. Красимир Станчев.
Жените настояват, че ще останат без краен период. Обявили са и гладна стачка.
Протестиращите настояват, че актът им не е бил плануван авансово.
На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерски съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е нарастване на заплатите на медицинските служащи. Според недоволните на доста места в страната обещаното от 1 януари по-високо заплащане не е станало факт.
„ Този акт на непокорство е в резултат на една година неистини и заричане от страна министерството. Чакахме и се надявахме, само че в един миг напрежението излезе от контрол”, сподели здравната сестра Елена Тонева.
„ Вчера си бяха дали своят вот нарастване на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, съобщи Мая Илиева.
От Министерството на здравеопазването оповестиха, че част от настояванията им са изпълнени и към този момент отхвърлят да договарят със сестрите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР