Петролният хъб в Джейхан в Турция възобнови работа във вторник

...
Петролният хъб в Джейхан в Турция възобнови работа във вторник
Коментари Харесай

Иракският петрол потече към Турция, от Азербайджан все още е спрян

Петролният хъб в Джейхан в Турция възобнови работа във вторник вечерта, когато първият дебаркирал танкер бе претрупан със недопечен нефт.

Терминалът прекрати работа в понеделник сутринта, незабавно след началото на мощните земетресения, които раздрусаха Югоизточна Анатолия и съществено засегнаха прилежаща Сирия. Всички интервенции за експорт на 1 милиона барела нефт дневно (bpd), както и основните потоци от Ирак и Азербайджан, бяха прекъснати, напомня Daily Sabah.

Танкерът Vallesina дебаркира на нощес на терминала BOTAŞ Ceyhan и е получил позволение за товара.

От Министерството на естествените запаси към Регионалното държавно управление на Ирак в Кюрдистан потвърдиха, че в 21:45 ч. локално време е възобновено подаването по тръбопровода.

Преди прекъсването тръбопровода Керкук-Джейхан управляващите в Кюрдистан изпомпваха към 400 000 барела дневно, а федералното държавно управление на Ирак – 75 000 барела дневно през тръбопровода Керкук-Джейхан.

Източносредиземноморският терминал на Джейхан е на към 155 км от региона на земетресението с магнитуд 7,7, което удари Южна Турция и северозападна Сирия рано в понеделник, предизвикало гибелта на близо 10 000 души. Това е най-силният трус, регистриран през този век в региона, който беше последван от различен с магнитут 7,6 по скалата на Рихтер.

Доставките на азербайджански недопечен нефт по тръбопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC), по който тече недопечен нефт за интернационалните пазари, към момента са спрени. Вероятно той ще възобнови работа в края на седмицата, заради щета в контролната зала. По-рано през днешния ден BP Azerbaijan заяви, че е намерено нищожно приключване на нефт в Джейхан, което докара до прекъсване на интервенциите. Тръбопроводът BTC е незасегнат и съхранението на Азербайджан в Сангачал, южно от Баку, може да разреши настоящите равнища на произвеждане да продължат четири дни. Два танкера – Alfa Baltica и Nordlotus, акостираха в пристанището.

Азербайджан употребява турския хъб за експорт на към 650 000 барела дневно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР