Петролните рафинерии в Европа получават все по-малко руски суров петрол,

...
Петролните рафинерии в Европа получават все по-малко руски суров петрол,
Коментари Харесай

Русия изпраща петрол на Китай за сметка на Европа

Петролните рафинерии в Европа получават все по-малко съветски недопечен нефт, защото най-големият производител на сила в света изпраща от ден на ден и повече барели по тръбопроводa към Китай, написа Bloomberg.

Русия ще изпрати приблизително с 19% по-малко недопечен нефт през главните си пристанища на Балтийско и Черно море през първите 5 месеца на 2018 година спрямо година по-рано, съгласно проектите за натоварване, с които разполага Bloomberg. В същото време потоците по тръбопроводите към Китай набъбнаха с 43% през първите 3 месеца на годината, демонстрират най-новите данни от държавния оператор " Транснефт ".

Промяната евентуално ще накара европейските рафинерии да търсят различен снабдител на суровината. Старият континент внася повече недопечен нефт от Русия, в сравнение с от всяка друга страна, съгласно данните на ITC Trade Map. Неговият сурогат евентуално ще пристигна под формата на доставяне от Близкия изток, което преди този момент е пътувало за Азия, както и от доставки на шистов нефт от Съединени американски щати.

" Това е съвсем като петролно разбъркване. Близкият изток ще има по-малко доставки за Азия поради растежа на съветските размери, тъй че те ще изпратят тези барели в Европа ", уточни Алън Гелдер, вицепрезидент по петрола в Wood Mackenzie в Лондон.

Европа е предпазена

Засега намаляването на съветските първични материали не се демонстрира в цените. Всъщност е тъкмо противоположното, поради плановите поправки на рафинерии в Европа, които преработват петрола в горива. Заради тези поправки, както и поради и увеличението на доставките от Съединени американски щати, съветският недопечен нефт Урал се търгува на най-ниската си цена от съвсем 4 години на Стария континент.

Въпреки това изгубените съветски товари се усещат на пазарите на танкери, които към този момент бяха измъчвани от свръхпредлагане на кораби и пониженото произвеждане от ОПЕК, които редуцираха количеството превозен петрол.

Транспортните разноски за пренасяне на съветските доставки от основното черноморско пристанище Новоросийск до Средиземно море са достигнали по-малко от 1 $ за барел до момента през 2018 година, насочвайки се към най-слабата си годишна междинна стойност най-малко от 2009 година, демонстрират данните на Bloomberg.

Проблеми във всеки район

Картината е същата за количествата, натоварени в Балтийско море, където се намира терминалът в Приморск, който към момента е най-голямото съветско оборудване за експорт на недопечен петрол.

Този ход не вещае нищо положително за дълготрайните вероятности за корабите в района, предизвестява Джон Чапъл, специалист по корабоплаването в Evercore ISI.

" Секторът на танкерите получава удари във всеки район. Ако Русия има от ден на ден повече товари, които минават през тръбопроводи, а не през пристанища, макар че промишлеността стартира да се възвръща, това може да е сегмент, който е натискан надолу от фундаменталната смяна в търсенето ", изяснява Чапъл.

Китай внася по-голямата част от съветския нефт посредством тръби и морски транспорти от източните пристанища на Козмино, Де-Кастри и Пригородно. Вторият водопровод сред двете страни стартира да действа на Нова година, удвоявайки китайския потенциал за импорт на недопечен петрол до 30 млн. тона годишно или към 600 000 барела дневно.

 

 Русия изпраща от ден на ден петрол към Китай и все по-малко към Европа

Русия изпраща от ден на ден петрол към Китай и все по-малко към Европа

 

Общият поток от тръбопроводи към Китай скочи с 43% до към 750 000 барела дневно през първото тримесечие, демонстрират данните на " Транснефт ". Тези през европейските пристанища на Русия - множеството от които са предопределени за Европа - ще паднат с 19% до 1.86 млн. барела дневно през май, демонстрират проектите за товарене.

Тъй като съветският нефт от ден на ден тече на Изток, той ще бъде сменен от доставки от Близкия изток и Съединени американски щати. Износът на Америка до всички дестинации се е повишил до 2.3 млн. барела на ден предходната седмица, а през идващите месеци се чака прилив на товари към Европа.

Това може да се окаже належащо за подкрепяне на доставките на бензин - артикул, който нормално се създава от европейските рафинерии - когато търсенето доближи своя пик през лятото.

" Американският нефт може да пасне на потребностите на летния шофьорски сезон. В края на пролетта и през лятото, когато стартираме да виждаме силата на бензина, тогава Европа ще бъде разумния му дом ", уточни Гелдер.

 

money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР