Петролните фючърси нарастват в петък до нови 7-годишни върхове и

...
Петролните фючърси нарастват в петък до нови 7-годишни върхове и
Коментари Харесай

Петролът с нови 7-годишни ценови върхове заради опасения за доставките на фона на украинската криза



Петролните фючърси нарастват в петък до нови 7-годишни върхове и са на път да нарастнат за шеста поредна седмица, защото геополитическите напрежения не престават да ускоряват терзанията, свързани с доставките.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се покачват с над 2% към 91,70 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 1,9% към 88,84 $ за барел. Това са най-високите ценови равнища и на двата вида петролни фючърси от октомври 2014 година насам, като те евентуално ще отбележат растеж за шеста поредна седмица за първи път от октомври 2021 година насам.

Цените на петрола не престават да получават поддръжка от опасенията, че рецесията в Украйна може да удари енергийните пазари. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и неговата сътрудник от Европейския съюз Урсула фон дер Лайен в петък дадоха обещание да си сътрудничат за гарантиране на енергийната сигурност както на Европа, както и на Украйна на фона на опълчването, провокирано от Русия, струпваща войски на украинската граница.

" Няма нови аргументи за възобновения скок в цената на суровия нефт: към момента има опасения за спиране на доставките, в случай че рецесията в Украйна ескалира. Рисковата награда върху цената на петрола в този момент евентуално ще бъде съвсем 10 $ ”, сподели Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank.

Междувременно пазарът е фокусиран върху среща на 2 февруари на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, отпред с Русия, известни общо като формата " ОПЕК + ". На тази среща " ОПЕК + " евентуално ще се придържат към плануваното последователно нарастване на взаимните рандеман на нефт през март с нови 400 хиляди барела дневно, оповестява Ройтерс, цитирайки няколко свои източници от петролния картел.

Анализаторите обаче означават, че групата " ОПЕК + " може да стартира да наподобява обезпокоена от настоящите ценови равнища на суровия нефт, опасявайки се, че тласъкът на цените трайно над 90 $ за барел може да докара до доста понижаване на търсенето.

В същото време обаче вносът на недопечен нефт в Китай, най-големият вносител на суровината в света, може да се увеличи с към 7% тази година, уточни анализатори и чиновници на петролни компании.

В петък шведската банка SEB пък увеличи прогнозата си за цената на суровия нефт Брент до $85 за барел през първото и второто тримесечие на тази година, като това съставлява нарастване надлежно с $10 и с $5 $ за барел по отношение на предходната ѝ прогноза.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР