Петролната столица на Норвегия Ставангер е поредният европейски град, който

...
Петролната столица на Норвегия Ставангер е поредният европейски град, който
Коментари Харесай

Петролната столица на скандинавска държава въвежда безплатен обществен транспорт

Петролната столица на Норвегия Ставангер е следващият европейски град, който предлага изцяло безвъзмезден публичен превоз. Това е четвъртият по величина град в страната. 320 000 поданици към този момент могат да се възползват от стартиралото на 3 юли приложение за безвъзмездни билети за за пътешестване с публичен превоз на жителите на общината.

Още преди въвеждането на измененията 40 000 души са се записали, създавайки акаунт за евакуиране на билети за рейсове, влакове и локални фериботи, обслужващи острови по крайбрежието.

Цените на градския превоз: Билет за рейс и трен за възрастни нормално е към 40 крони ($4) за час пътешестване.

Експериментът за гратис напредване в Ставангер никога не е първият в Европа, само че изборът на града е неочакван. Ставангер е прочут като сърцето на нефтена и газова промишленост на Норвегия. Градът обаче се пробва да се трансформира в " енергийната столица " на Норвегия, с възобновима сила, изключително от вятърни турбини, които заменят нефтените платформи в морето, написа Bloomberg.

Безплатният градски превоз в град Ставангер евентуално е политика, която показва зеления преход на града, като задачата е да се усили каузи на интензивно пътешестване с публичен превоз до 70% от всички пътувания в града.
 Люксембург тества концепция - безвъзмезден публичен превоз. Работи ли тази политика?
Една от най-малките страни в Европа тества концепция: безвъзмезден публичен превоз. Работи ли тази политика

На 1000 души се падат 696 коли към 2020 година

Финансиране от 18 милиона $

В момента е пробната фаза. За задачата са отпуснати 200 милиона крони (18,7 милиона долара) дотации за билети. Смята се, че сумата ще е задоволителна, с цел да се платят билетите на всеки, който употребява приложението за към една година. Когато тази сума бъде изразходвана и програмата се смята за сполучлива, ще е належащо в допълнение финансиране.

Регистрацията изисква доказателство за локално престояване. Има и скептици. Не всички локални поданици са уверени в успеваемостта на политиката. Опоненти на лявоцентристкото придвижване на града разясняват, че парите могат да бъдат изразходвани по-добре за разширение и възстановяване на автобусната система, вместо да създадат това, което към този момент съществува, гратис.

Столицата на Естония Талин към този момент 10-та година предлага безвъзмезден публичен превоз за жителите - политика, която от този момент е необятно публикувана в цялата страна. Френският град Дюнкерк вкара същото през 2014 година Херцогство Люксембург стана първата страна, която отстрани платени билети за всички, освен за локалните гражданин през 2020 година Малта последва образеца, като вкара безвъзмездни рейсове в цялата страна през 2022 година

Засега няма съответни доказателствата, че сходни политики работят по предопределение. Безплатният превоз в Люксембург не е понижил размера на колите по пътищата да вземем за пример, а задачата им е точно такава.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР