Петролната криза от 1973 г. е събитие, последиците от което

...
Петролната криза от 1973 г. е събитие, последиците от което
Коментари Харесай

Реформи и иновации: Как САЩ се справиха с петролната криза от 1973 г.

Петролната рецесия от 1973 година е събитие, последствията от което в огромна степен се усещат и до през днешния ден. Тя избухва, откакто на 6 октомври Египет и Сирия, подкрепени от още няколко страни, изненадващо атакуват Израел. Конфликтът остава в историята като войната от Йом Кипур (причината е, че нашествието стартира в деня, в който евреите означават своя максимален празник).

Това води до внезапно повишаване на цените на петрола, а рецесията се задълбочава, откакто американският президент Ричард Никсън взема решението да подкрепи военно Израел. Реакцията на Съюз на съветските социалистически републики не закъснява – руските управляващи стартират да доставят оръжия на Египет и Сирия.

Comparing the oil shock from Russia's invasion of Ukraine to the 1973 Mideast war shows some striking similarities, says. Central banks need the right inflation response via
— Bloomberg (@business)
Малко по-късно страните експортьорки на нефт, членуващи в ОПЕК, вземат решение да наложат петролно ембарго на Съединени американски щати и още няколко страни, измежду които са Канада, Нидерландия, Англия, Португалия и Япония.

Последиците от петролното ембарго

Ефектът от прекратените доставки е неотложен. Пазарната цена на петрола скача от 3 до 12 $ за барел. Това е съпроводено от рецесии, както и високи равнища на инфлация и безработица в редица страни. В същото време високите цени облагодетелстват страните от ОПЕК, които забогатяват доста. Според редица специалисти рецесията от 1973 година е преломен миг в актуалната история, защото точно тогава арабските страни показват образно по какъв начин могат да употребяват петролните доставки като политическо и икономическо оръжие.

Ембаргото няма сериозен резултат върху Европа. На процедура само Нидерландия е с изцяло спрени доставки, защото тя взема решение да поддържа Израел. В същото време рецесията съвсем не се усеща във Англия и Франция.

Today in 1973 the Netherlands experiences the first car-free Sunday caused by the 1973 oil crisis. Highways are used only by cyclists and roller skaters. Others have picnics......
— the painter flynn (@thepainterflynn)
Далеч не такава е обстановката в Съединени американски щати. Цената за галон бензин (1 галон е еднакъв на почти четири литра) се повишава от 38,5 цента през май 1973 година до 55,1 през юни 1974 година

Властите в някои щати постановат ограничавания върху потреблението на електричество, а Никсън приканва бензиностанциите да не продават гориво в почивните дни.

Ново министерство

Четири години след експлоадирането на рецесията в своя тирада, произнесена през април 1977 година, тогавашният американски президент Джими Картър афишира решението си да бъде основано Министерство на енергетиката. Това е единствено една от значителните промени, осъществени вследствие на петролното ембарго.

„ Енергийната рецесия към момента не ни е победила, само че това неизбежно ще се случи, в случай че не вземем незабавни ограничения “, предизвестява президентът в своя тирада. „ Както потребителите, по този начин и производителите се нуждаят от решения, които да им разрешат да възнамеряват умерено своите бъдещи дейности. Това е една от аргументите, заради които работя с Конгреса за основаването на ново Министерство на енергетиката, което ще размени към 50 разнообразни организации, настоящи сега “, акцентира още Картър.

Неговото решение има за цел да улесни дейностите на американските управляващи при положение на нова енергийна рецесия. Освен това, като част от министерството е основана и Службата по нуклеарна енергетика.

These 100 year old homes are on the cutting edge of energy efficiency
— CNN (@CNN)
Енергийна успеваемост

Кризата от 1973 година дава мощен подтик на създаването на енергийно ефикасни прозорци в Съединени американски щати. Министерството на енергетиката финансира редица проучвания в тази тенденция. В резултат на тези старания са основани покрития, които оказват помощ на милиони семейства да поддържат температурата в домовете си по-висока през зимата и по-ниска през лятото. Продажбите на енергийно ефикасни прозорци бележат голям растеж, което не е изключително изненадващо – те понижават потреблението на сила с към 40 %. Изчисленията на Американската академия на науките сочат, че въпросните прозорци икономисали на данъкоплатците няколко милиарда $.

Един от учените, взели участие в създаването на енергоспестяващите покрития, е физикът Стив Селковиц. Ето какво споделя той: „ Концепцията, част от материалите, а и патентите към този момент съществуваха. Основното предизвикателство беше да превърнем теорията в процедура, да преминем от към този момент съществуващите положителни хрумвания към основаването на налични артикули, които могат да допринесат за оправянето с последствията от енергийната рецесия “. Историците означават, че през 70-те години на предишния век на американския пазар навлизат и редица други нововъведения. През 1976 година да вземем за пример са показани първите енергоспестяващи крушки.

Without a coherent regional strategy, the dual imperatives of greening an economy and ensuring energy security may not be enough to overpower the allure of cheap fossil fuels.
— Foreign Policy (@ForeignPolicy)
„ Осакатяващата взаимозависимост от непознат нефт “

Заради рецесията енергийната успеваемост последователно се трансформира в народен приоритет на Съединени американски щати. Само два месеца след встъпването си в служба на 9 август 1974 година, американският президент Джералд Форд произнася тирада в Конгреса, в която показва своя проект за справяне с инфлацията. Той приканва американците да бъдат по-пестеливи:

„ За да помогнете за оправянето с енергийната рецесия, карайте по-малко, отоплявайте се по-малко “.

През 1977 година Джими Картър на собствен ред отбелязва, че поради дефицита на природен газ, жителите на Съединени американски щати би трябвало да поддържат температура в домовете си, която да не надвишава 18 градуса през зимните дни и 13 градуса през нощните часове. Той също по този начин предизвестява за допустима „ национална злополука “, в случай че американците не понижат потреблението си на електрическа енергия и бензин. „ С изключение на предотвратяването на война, това е най-голямото предизвикателство, с което ще се сблъскаме “, декларира Картър.

Държавният глава също по този начин се пробва да даде персонален образец, инсталирайки слънчеви панели върху покрива на Западното крило на Белия дом през 1979 година Редица модерни специалисти означават, че Картър е изпреварил времето си със своя опит да сложи акцент върху капацитета на възобновимата сила. Ето какво завява самият президент:

„ След едно потомство тези слънчеви панели може да се трансфорат в забавен музеен експонат, напомнящ за пътя, по който не сме поели. Те обаче може и да се окажат дребна стъпка от едно от най-големите и вълнуващи завършения, предприемани в миналото от американския народ – преодоляването на силата на Слънцето. Това ще обогати нашия живот и ще ни отдалечи от осакатяващата взаимозависимост от непознат нефт “.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР