Петролен танкер на Обединените арабски емирства (ОАЕ) пътуващ през Ормузкия

...
Петролен танкер на Обединените арабски емирства (ОАЕ) пътуващ през Ормузкия
Коментари Харесай

Танкер изчезна в Персийския залив, следите водят към Иран

Петролен танкер на Обединените арабски емирства (ОАЕ) пътуващ през Ормузкия пролив, е навлязъл в ирански води и е спрял да излъчва сигнал за местоположението си преди повече от два дни, засилвайки опасенията за ситуацията му в подтекста на възходящото напрежение сред Иран и Съединени американски щати, оповестява Associated Press.
Не е ясно какво се е случило с танкера Riah, плаващ под панамски байрак, късно в събота вечерта. Последната му известна локация обаче показвала, че той се е отправил към Иран. По-рано петролни танкери бяха обект на нахлуване в Персийския залив на фона на рецесията с нуклеарното съглашение от 2015 година сред Иран и международните сили.
Дългият 58 метра танкер Riah нормално пътува от Дубай и Шарджа на западния бряг на ОАЕ, преди да премине през Ормузкия пролив и да се насочи към Фуджейра на източния бряг на ОАЕ. Ала нещо се е случило с кораба след 23 часа в събота.
Съединени американски щати подозира, че Иран е задържал петролния танкер, разкри американски държавен чиновник пред Associated Press. По думите му корабът може да е получил техническа щета и да е бил изтеглен на буксир, с цел да бъде поправен. Но колкото по-дълго липсва контакт с плавателния съд, толкоз повече терзания ще има за него.
Опасенията за танкера Riah идват, до момента в който Иран продължава да работи по нуклеарната си стратегия, откакто американският президент едностранно изтегли Съединени американски щати от съглашението преди повече от година.
Неотдавна Иран усили обогатяването на уран над рестриктивните мерки в нуклеарното съглашение, пробвайки се да окаже по-голям напън върху Европа да предложи по-добри условия и да му разреши да продава суровия си нефт в чужбина.
Заради тези напрежения Съединени американски щати приканиха за основаването на интернационална коалиция, която да пази танкерите, преминаващи през Персийския залив. Вашингтон изпрати още хиляди военнослужещи, бомбардировачи Б-52, способни да носят нуклеарно оръжие, и съвременни изтребители в Близкия изток.
Мистериозните офанзиви против петролни танкери и свалянето от Иран на американски разследващ безпилотен аероплан ускориха страховете за експлоадирането на въоръжен спор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР