Петролът поскъпва във вторник с около 2%, като фючърсите на

...
Петролът поскъпва във вторник с около 2%, като фючърсите на
Коментари Харесай

Петролът Брент поскъпва обратно над 100 долара за барел



Петролът нараства във вторник с към 2%, като фючърсите на петрола Брент още веднъж се търгуват над 100 $ за барел, парирайки част от ценовия спад през последните дни след информации за известно разхлабване на строгите ограничаващи Covid ограничения в китайската столица Пекин.

Вчерашното предизвестия на ОПЕК, отправено към представители на Европейски Съюз, че е невероятно увеличение на добивите, което да компенсира възможните загуби на съветски петролни доставки при налагане на ембарго, също способства за днешното повишаване на черното злато.

Фючърсите на петрола Брент и на американския лек недопечен нефт WTI нарастват с към 2% надлежно към 100,50 и към 96,50 $ за барел, откакто по време на търговията в понеделник те се намалиха с по 4% към близо едномесечни ценови дъна.

Графика на нефт Брент (в долари за барел)



Властите в Шанхай оповестиха, че повече от 7 000 жилищни единици са били класифицирани като зони с по-нисък риск на разпространяване на Covid-19, откакто не са докладвали нови инфекции в продължение на 14 дни, като някои от жилищните комплекси към този момент могат да бъдат отворени.

Частичното облекчение на строгия локдаун в китайската столица понижава част от опасенията, свързани с пониженото петролно търсене във втората по величина стопанска система в света. Тези опасения през последните седмици бяха един от факторите, съдействали за поевтиняването на петрола на международните стокови тържища.

В същото време ОПЕК предизвести след снощна среща във Виена с представителите на Европейски Съюз, че към 7 милиона барела дневно съветски нефт могат да бъдат изгубени за международните пазари при възможни наказания (европейски ембарго на вноса на съветски петрол) и че сходна загуба не може да бъде обезщетена от останалите водещи производителки.

Срещата беше инициирана от Европейския съюз, защото единният блок е в развой на разискване на шести пакет от наказания по отношение на Русия поради нахлуването ѝ в Украйна, който може и да включва налагане на ембарго на Европейски Съюз по отношение на вноса на съветски нефт.

В понеделник външните министри на Европейски Съюз не стигнаха до единодушие за вероятно налагане на наказания по връзки на съветския нефт, само че се чака да продължат полемиките по този значим въпрос.

Междувременно страните членки на Международната организация по енергетика (МАЕ), отпред със Съединени американски щати, възнамеряват да освободят към 240 милиона барела от стратегическите си петролни запаси през идващите шест месеца в опит да оказват помощ за усмиряване на пазара. Само Съединени американски щати се ангажираха да стартират да освобождават от месец май общо 180 милиона барела от запасите си през този интервал, или по 1 млн. барела на ден, до момента в който останалите членки на МАЕ - общо 60 млн. барела, или по към 300 хиляди барела дневно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР