Петролът е еликсирът, който поддържа живота на севернокорейската ядрена програма.

...
Петролът е еликсирът, който поддържа живота на севернокорейската ядрена програма.
Коментари Харесай

Петролът от Китай и Русия продължава да храни ядрените амбиции на Ким Чен Ун

Петролът е " еликсирът ", който поддържа живота на севернокорейската нуклеарна стратегия . Това съобщи американската посланичка в Организация на обединените нации Ники Хейли, откакто Съветът за сигурност в Ню Йорк стегна глобите против КНДР. Ако зависеше единствено от Вашингтон, той от дълго време щеше да е затворил кранчето за Пхенян, само че всички опити дотук са се проваляли поради острата опозиция на Китай и Русия. Москва счита за своя заслуга това, че признатите наказания бяха смекчени.
С други думи - петролно ембарго няма да има. Вместо това резолюцията на Организация на обединените нации планува понижаване на доставките на нефт и петролни артикули - като бензин и дизелово гориво - от 1 октомври. От началото на 2018 година Северна Корея ще има правото да внася от чужбина два милиона барела нефт годишно. Според разнообразни оценки, това ще съставлява понижение сред 10 и 50 % по отношение на настоящия импорт. Най-големият снабдител на нефт за Северна Корея е Китай, само че Русия непрекъснато усилва своя дял.
Малко преди гласуването на резолюцията на Организация на обединените нации, Япония и Южна Корея бяха помолили Русия да спре доставките на нефт за Северна Корея . Но съветският президент Владимир Путин се опита да омаловажи нещата. Според Путин, ставало дума единствено за " 40 хиляди тона нефт и петролни артикули на тримесечие ". А това било нищо в съпоставяне със стотиците милиони тонове, които Русия изнася на международния пазар. Освен това огромните съветски енергийни компании въобще не взели участие в тази търговия, увери Путин.
Руски медии обаче осведомят, като се базират на данъчните управляващи в страната, че и съветските доставки на бензин и дизел съвсем се били удвоили през първото полугодие на 2017 година. При това действително изнесените количества вероятно са по-големи от оповестените от статистиката.
Бивш севернокорейски държавен чиновник, избягал в Съединени американски щати, твърди, че Северна Корея внася от Русия сред 200 хиляди и 300 хиляди тона гориво годишно . Това удостоверява и Артьом Лукин от университета във Владивосток: " Това значи, че по днешни цени изнасяните количества се равняват на към 300 милиона щатски $ годишно ", споделя специалистът за DW. Ако тези числа са правилни, ще излезе, че Москва изнася три пъти повече, в сравнение с признава . А повода е, че тази търговия се развива напълно в сивия бранш - най-много посредством посредничеството на Китай.
Голяма част от съветските доставки се правят посредством посреднически компании, а тази търговия въобще не попада в митническата статистика, продължава Лукин. " Дадена пратка бензин бива записана да вземем за пример като износ за Китай или Сингапур, само че след това се появява в Северна Корея ", споделя специалистът. Причината за това са глобите против Пхенян, които вършат банковите преводи " на практика невъзможни ". Затова съветските търговци имат потребност от " китайски медиатори " с положителни контакти.
И съгласно The Washington Post съветските петролни артикули стигат до Северна Корея по обиколни пътища. Изданието се базира на нараствания от пролетта на 2017 година брой на танкерите, които пътуват сред Владивосток и Северна Корея - явно в нарушаване на американските наказания против Пхенян . Именно поради търговията със Северна Корея през юни 2017 година Вашингтон наложи ограничавания на " Независимата петролна и газова компания " (IPC) - частна компания на някогашния началник на " Роснефт " Едуард Худайнатов. В черния лист на Съединени американски щати попадна също и дъщерната компания на IPC " Приморнефтепродукт ", която търгува с петролни артикули на рафинерията в Хабаровск и има огромни складови пространства на пристанището във Владивосток. Пред организация ТАСС Худайнатов дефинира глобите като политически стимулирани. Москва отхвърля американските ограничавания и се аргументира с това, че към този момент няма признати от Организация на обединените нации наказания за доставки на нефт за Северна Корея . В този смисъл Русия не нарушава интернационалното право, споделя и Артьом Лукин.
От към три години Москва води политика на доближаване с Пхенян - в границите на програмата си " Обръщане към Изтока ". Проектът беше интензивен след спора със Запада, подбуден от съветската анексия на Крим. През 2014 година Русия опрости задължения на стойност 10 милиарда щатски $ на Северна Корея, останали още от руско време . В същата година двете страни минаха към съветската рубла като платежно средство между тях. През 2015 година Руската комерсиална камара основа Икономически съвет за връзките си със Северна Корея, а тогавашният съветски министър за развиването на Далечния изток разгласи задачата на Москва: размерът на търговията със Северна Корея да се усили десетократно до 2020 година - на 1 милиард щатски $ . Дотук нищо от това не е изпълнено. Обратното даже - размерът на двустранната търговия е понижен от 113 милиона $ през 2013 година на 77 милиона $ през предходната година. През 2017 година обаче митническият общ брой се е нараснал - най-много с помощта на износа на нефт.
Новите наказания на Организация на обединените нации могат малко да понижат съветските петролни доставки за Северна Корея, само че те няма да отстранен опциите за противозаконна търговия, споделя Артьом Лукин. Проблемът за съветските търговци на нефт може да пристигна от друго място - от празната държавна хазна на Северна Корея, твърди той. Новите наказания на Организация на обединените нации са тежък удар за Пхенян, тъй като лимитират мощно опциите за експорт.
Автор: Роман Гончаренко, Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР