Петото масово изчезване се случи преди 65 милиона години, когато

...
Петото масово изчезване се случи преди 65 милиона години, когато
Коментари Харесай

Човекът ще заличи света: Шестото масово изчезване може вече да е започнало

Петото всеобщо изгубване се случи преди 65 милиона години, когато метеорит заличи динозаврите от лицето на Земята. Сега учените се притесняват, че шестото изгубване може към този момент да е почнало .

Екип, управителен от проф. Робърт Коуи от Хавайския университет, твърди в изследване, оповестено от Biological Reviews, че „ наподобява все по-вероятно “ да сме в ранните стадии на ново всеобщо изгубване .

„ Да отричаш това е просто да се сблъскаш с планината от данни, която бързо се натрупва, и към този момент няма място за песимизъм, чудейки се дали това в действителност се случва “, твърди изследването, представено от новинарския уеб страница Vice.

Масово изгубване настава, когато към 70% от животните и растенията престанат да съществуват. С други думи това е световна злополука, при която биоразнообразието и екосистемата са заграбени.

Проучването на Cowie се концентрира върху безгръбначни животни, по-специално мекотели. Екипът зад изследването счита, че Международният съюз за запазване на природата обръща непропорционално внимание на гръбначните животни като птици и бозайници.

„ Международният съюз за запазване на природата не е оценил нищо, с изключение на една дребна, дребна част от безгръбначни като инсекти, охлюви, паяци и ракообразни, които съставляват 95% от животинското многообразие “, сподели Коуи пред Vice.

Проучването, направено от Cowie и неговия екип, демонстрира, че към 7,5% до 13% от типовете са изчезнали от 1500 година насам, което допуска, че вървим към всеобщо изгубване .

Ако в действителност се насочваме към шестото всеобщо изгубване, то ще бъде първото, за което знаем, че е породено от намесата на тип - в този случай на хората .

Всъщност човешкият резултат върху околната среда е толкоз натоварен, че доста учени настояват, че живеем в нова геоложка ера . Това е  Антропоценът , който е стартирал, когато хората са започнали да оказват значимо въздействие върху геологията и екосистемите на Земята. Антропоценът към този момент остава предполагаем. Някои настояват, че е почнал, когато хората са развили селското стопанство - преди 12 000-15 000 години. Други специалисти считат, че Антропоценът върви ръка за ръка с Голямото ускоряване - изумителната скорост на човешкия напредък и потреблението на запаси, която се разраства след Втората международна война.

Добър образец за идното шесто всеобщо изгубване е изгубването на пчели и пеперуди по целия свят .

Според The Guardian популацията на земните пчели в Европа и Северна Америка е намаляла с над 30% в границите на едно потомство , което сочи към всеобщо изгубване. Намалялата популация на земните пчели визира и хората. Пчелите освен са виновни за меда, само че и опрашват култури като домати или горски плодове. Без тях се създава по-малко храна.

Междувременно National Geographic оповестява, че над 450 типа пеперуди в югозападната част на Съединени американски щати също изчезват . Пеперудите също са от решаващо значение за опрашването на доста растения и цветя, засягайки хранителната верига и цялата екосистема.

Основният провинен за намаляването на пчелите и пеперудите е по-топлата среда, породена от изменението на климата. Повишаващите се температури трансформират предходния дом на тези типове в нещо негостолюбиво. Дори не се взема поради несъразмерното потребление на почвите и суровините, което визира или напряко унищожава цели екосистеми. Щетите, нанесени от хората на планетата, се оказват необратими.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР