Пето национално биенале Мозайката днес започна днес в Стара Загора

...
Пето национално биенале Мозайката днес започна днес в Стара Загора
Коментари Харесай

Пето национално биенале „Мозайката днес“ започна днес в Стара Загора

Пето национално биенале „ Мозайката през днешния ден " стартира през днешния ден в Стара Загора и ще продължи до 3 юли. Това оповестяват на формалната страница на уредниците „ Арт Мозайка ", в съдействие с локалната администрация.

Официалното разкриване на художествения конгрес беше от 17:30 часа с галерия в архитектурния комплекс „ Музей на религиите ". Тазгодишното издание на форума си слага за цел да даде начало на поредност от съоръжения, свързани с българските национални приказки. Първата е по идейния план на ръководителя на " Арт Мозайка " Стойка Матева и илюстрации на Иван Енчев по добре познатата на генерации българи приказка „ Майчина сълза " на Ангел Каралийчев.

„ Изборът на тематика не е инцидентен. Във века на дигитализацията, интернетизацията и изкуствения разсъдък, неналичието на съответна връзка сред хората, погълнати всеобщо от личния си екран, води до отделяне от действителността. Завръщането към корените е задача, която споделяме и по този начин отдаваме благодарност към предците ни, които са разказвали своите истории и са предавали обръщение за обич и опазване на изконни човешки полезности. Чрез положителния образец ще накараме родители и деца отсега нататък да се включват интензивно в сходни начинания ", споделят от „ Арт мозайка ". Творбата ще се извърши с начупени керамични плочки, обезпечени от „ Практис ", с истинската техника на модернизма - „ тренкадис ", чийто татко е известният Антонио Гауди.

В петото издание на биеналето вземат участие представителите на България Антоанета Стоименова, Васка Атанасова, Иван Джиджев, Иван Монев, Мария Матовска, Мила Ботушева, Николина Георгиева, Петя Мод, Радка Маркова, Стойка -Тони Матева и Цвета Люцканова, както и гостите от Италия - Грациела Кало, Соня Бианко, Зума Бигони, Оторина Караро, Мариа Де Каталдо, Габриела Веронеси и Фрауке Льофлер от Германия.

„ Този план освен ще придаде хубост и уникалност в центъра на Стара Загора, само че също по този начин ще спомогне за повишение на осведомеността на хората за опазването на околната среда и преработването на боклуци, както и че доброволчеството може да бъде занимателно и потребно по едно и също време ", допълват уредниците.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР