Петко Сертов няма да е съветник на външния министър Теодора

...
Петко Сертов няма да е съветник на външния министър Теодора
Коментари Харесай

След бурни реакции, ИТН оттегли назначения в МВнР


Петко Сертов няма да е консултант на външния министър Теодора Генчовска. Вчера се разбра за неговото предопределение и незабавно последваха бурни реакции, най-много отдясно, тъй като някогашният началник на ДАНС е обвързван с Държавна сигурност.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разгласи в коридорите на Народното събрание през днешния ден, че Сертов няма да е в епика на Министерство на външните работи. За съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност. Няма да има нито един консултант от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам различен коментар, добави Йорданов, представен от БНР.

В кабинета на външния министър попадаха още Петър Воденски, роден през 1951 година - конфиденциален помощник " Велинов " към Генералния щаб на Българската национална войска, както и Лъчезар Петков, роден през 1949 година.

Бивши и сегашни депутати, служебният министър на културата Велислав Минеков, някогашни дипломати, членове на Демократична България, " Изправи се " и други обединения реагираха бурно поради назначенията на фрагменти на Държавна сигурност, което докара до отдръпването им.

ГЕРБ също използваха обстановката и оповестиха, че " Държавна сигурност се завърна на бял кон в Министерство на външните работи ".

Кирил Петков удостовери и че външният министър Теодора Генчовска ще в профил всички новоназначени свои съветници с минало в Държавна сигурност - измежду тях беше и екс-председателят на ДАНС Петко Сертов.

Премиерът Кирил Петков също разяснява тематиката след съвещанието на Министерския съвет. Всеки министър има право да предлага своя екип, само че след това ние в съдружния формат обсъждаме дружно и решаваме дали нашите условия за тези хора съответстват с тези оферти. В този случай те ще бъдат неназначени, отговори той на въпроса дали тези кадрови решения са били съгласувани с него.

Хората се назначават на база на някакъв вид експертиза, по-късно се схваща спомагателна информация и се взима крайното решение, само че в тази ситуация няма да има компромис, сподели още Кирил Петков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР