Петимата българи, обвинени, че са руски шпиони ще останат в

...
Петимата българи, обвинени, че са руски шпиони ще останат в
Коментари Харесай

Петимата българи, обвинени, че са руски шпиони във Великобритания, остават в ареста

Петимата българи, упрекнати, че са съветски шпиони ще останат в ареста, заяви Ройтерс. Петима се явиха посредством видеовръзка в лондонски съд във вторник.

Тъй като пред съда не бяха показани претенции за освобождението им под гаранция, те бяха арестувани под стража, с цел да се явят в лондонския съд " Олд Бейли " на 13 октомври.

Тримата мъже и две дами са упрекнати в скрит план за " събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна на врага за да навреди на сигурността и ползите на страната " в интервала сред 30 август 2020 година и 8 февруари 2023 година

45-годишният Орлин Русев , 41-годишният Бисер Джамбазов , 31-годишната Катрин Иванова , 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова , всички български жители, живеещи в Лондон и Норфолк, бяха задържани през февруари тази година.

Прокурор Катрин Селби сподели пред съда в Уестминстър, че обвинените са упрекнати в присъединяване в проведена мрежа, която е правила наблюдаване и враждебни дейности от името на Русия против съответни цели.

На Русев, Джамбазов и Иванова към този момент бяха повдигнати обвинявания за закононарушения, свързани с документи за идентичност. В четвъртък те би трябвало да се явят в съда Олд Бейли по тези обвинявания.

Имената на Ваня Габерова и Иван Стоянов, станаха ясни

" Дейли Мейл " написа, че Габерова е собственичка на козметична компания VG PRETTY WOMAN LTD в лондонския квартал Актън. Твърди се, че е спечелила доста награди освен във Англия и родната й България, само че и в Русия.

За Иван Стоянов няма друга информация с изключение на, че е на 31 години и е живял в западния лондонски квартал Грийнфорд.

Англия се стреми да предприеме по-строги дейности против заканите за външната сигурност и евентуалните шпиони и през юли одобри нова закон за националната сигурност, напомня Ройтерс.

По това време държавното управление на Англия дефинира Русия като " най-острата опасност " за своята сигурност.

През ноември предходната година ръководителят на английския вътрешен шпионаж съобщи, че повече от 400 обвинени съветски шпиони са били експулсирани от Европа, с което е бил нанесен " най-значителният стратегически удар " против Москва в най-новата история.

Иванова и Джамбазов са взели участие в организацията на български избори в Лондон в интервала 2015 - април 2021 година Джамбазов е бил ръководител на СИК в Лондон - Ийлинг от провеждането на референдум на 25 октомври 2015 година до парламентарния избор на 4 април 2021 година

Катрин Иванова е секретар на секция, намираща се в посолството на България в Лондон от ноември 2016 година и стига до ръководител на изборите на 4 април 2021 година

Иванова и Джамбазов, са били последователи на Българската социалистическа партия (БСП) през 2016 година, Сергей Станишев, по това време евродепутат и ръководител на партията на европейските социалисти, персонално е връчил брошура за участие в Българска социалистическа партия на Джамбазов на 3 март 2016 година в Лондон.

Двамата са имали организация " Българска обществена платформа ", която взе участие в взаимни начинания с посолството на България в Лондон и е провела езикови и професионални курсове за българи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР