Петима участници са подали документи за конкурса за кино Космос.

Петима участници са подали документи за конкурса за кино Космос. ...

Избираме проектант на кино Космос до края на месеца.Петима участници са подали документи за конкурса за кино „Космос”. Той е за визия и идеен проект на култовия архитектурен обект. До 30 септември е крайният срок за избор на проектант. В комисията влизат главният архитект на община Пловдив Юлияна Петрова и експерти от Камарата на архитектите.

Те ще обявят трите проекта, класирани на първите места, като на първия ще се възложи проектирането. „Надявам се до 25-26 септември да имаме вече краен резултат”, каза зам.-кметът по културата Александър Държиков.

Проектът за киното е задание на Общината и в него трябва да има и визуализация на пространството пред киното. Връщането на блясъка на сградата в стил American Mid-century Modernism бе включено в апликационната програма за Европейска столица на културата.

Преди два месеца Общината разчисти магазините пред киното, а междувременно с годините то стана място, населено с наркомани и бездомници. Преди месец и половина известният журналист Пол Бенджамин Остерлунд пусна снимки от кино „Космос”, дом „Лотос” и Братската могила в Туитър и се изказа много ласкаво за тях.

Източник: marica.bg