Петима потребители на TikTok от американския щат Монтана, които наскоро

...
Петима потребители на TikTok от американския щат Монтана, които наскоро
Коментари Харесай

Потребителите на TikTok от Монтана завеждат дело за премахване на забраната за социалните медии

Петима консуматори на TikTok от американския щат Монтана, които неотдавна подписаха закон за възбрана на TikTok на своята територия, заведоха дело във федералния съд за блокиране на възбраната на китайската платформа в щата. Ищците настояват, че новият щатски закон нарушава Първата корекция на конституцията на Съединени американски щати, която подсигурява свободата на словото.

Законът беше подписан от губернатора на Монтана в сряда и приканва за възбрана на TikTok от 1 януари 2024 година под опасност от санкции против притежателя на обществената мрежа. Освен това мобилното приложение би трябвало да бъде блокирано за потребителите на Монтана в уеб страниците Гугъл Play и App Store. В делото, заведено в Окръжния съд на Съединени американски щати в Монтана, се твърди, че страната има намерение да упражнява пълномощия за националната сигурност, които не са ѝ били дадени. Същевременно, Монтана не би трябвало да лимитира правото на свободата на словото, заложено в Първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати.

Държавните чиновници споделиха, че разчитат на опозиция и са подготвени за правосъдни разногласия. TikTok, благосъстоятелност на китайската ByteDance, е под възходящ напън в Съединените щати и някои други страни заради евентуалното култивиране на потребителски данни от страна на китайските управляващи и способността да се оказва въздействие върху потребителите на мрежата.

Говорител на TikTok сподели, че компанията ще продължи да работи за отбрана на правата на своите консуматори в Монтана и отвън нея. На собствен ред губернаторът на щата сподели, че законът ще продължи да дава отговор на „ общия приоритет за отбрана на хората в Монтана против наблюдаване от страна на Китайската комунистическа партия “. TikTok неведнъж е заявявал, че в никакъв случай не е споделял данни с китайските управляващи.

Властите в щата Монтана, с население малко над 1 милион, споделиха, че всяко нарушаване на закона от страна на TikTok ще бъде последвано от наказания и спомагателни санкции по $10 000 дневно, до момента в който нарушаванията не бъдат поправени. Ищците имат късмет да възстановят позицията на TikTok. Известно е, че опитът на Доналд Тръмп да блокира обществената мрежа в страната не откри схващане в съдилищата на другите инстанции и възбраната по този начин и не влезе в действие. През последните години обаче обстановката ненапълно се промени – приложението към този момент не може да се употребява от държавните чиновници на Съединени американски щати на формалните устройства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР