Петима министри подписаха меморандум, чиято цел е да се даде

...
Петима министри подписаха меморандум, чиято цел е да се даде
Коментари Харесай

Петима министри подписаха меморандум за нов европейски маршрут на азерския газ през България

Петима министри подписаха меморандум, чиято цел е да се даде опция газ от Азербайджан да стигне през България до Румъния, Словакия и Унгария.

Президентът Румен Радев бе хазаин на самодейността „ Солидарити кръг “. Специално за сключване на меморандума в София дойде по покана на държавния ни глава и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Така няколко минути след 12 часа петима министри дадоха действителност на новия маршрут на азерския газ. Подписи сложиха енергийният министър на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, на стопанската система на Словакия Карел Хирман и на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и домакинът им от България министър Росен Христов.

Същността на самодейността е да се усили потенциалът на газопреносните мрежи на тези страни без създаване на нови газопроводи. Запознати споделиха, че става въпрос за транспорт на 5 милиарда куб. м азерски газ, а вложенията за увеличение на потенциала са към 1 милиарда евро.

Президентът Алиев, както и всички министри, които пристигнаха в София, благодариха за тази самодейност. Илхам Алиев поздрави Радев за основаването на екипа и за реализацията на концепцията, която да разреши азерски газ да стигне до Централна и Източна Европа.

Държавният глава на България пък назова Азербайджан стратегически и благонадежден сътрудник, от който повече от година получаваме газ по контракт, подписан преди 10 година Радев напомни, че предходната година Азербайджан подписа контракт с Европейска комисия за доставка на спомагателни количества, т.е. – за удвояване на доставките. Големият въпрос остана – по какъв начин, по какъв метод тези количества да стигнат до Европа, залагаха се отдалечени периоди във времето, разясни той и поздрави министрите за организацията и скоростта, с която реализират самодейността, защото това е въпрос на сигурност на доставките, а реализацията на плана ще стане най-бързо и на ниска цена. Той категорично благодари на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън, както и на турската и гръцката страна, защото без тях този план би бил неизпълним.

Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на солидарността, нови способи на доставки, с цел да прекроим интернационалната логистична карта. Тази самодейност е образец за триумф, предизвиква сполучливото ни партньорство, ще докара до повишение на потенциала на газопреносните страни, съобщи българският президент. Това подвига равнището на нашите упоритости, ние започваме да приказваме за други планове – за транспорт на силата на бъдещето – зеления водород, сподели още той.

Радев разгласи и вест – българският регулатор – КЕВР, е удостоверила европейския лиценз за търговия с газ на СОКАР. Честито, господин президент, обърна се той към Алиев и му предложи дружно да търсят най-хубавите решения за нашия район.

Алиев пък съобщи, че Азербайджан е в действителност благонадежден сътрудник на Европа и напомни, че страната му е подписала с 9 европейски страни за доставки.

Енергийна сигурност в никакъв случай не може да бъде реализирана в една страна. Сигурността би трябвало да бъде реализирана в района и в цяла Европа, а България интензивно работи за това, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който взе участие в церемонията по подписването на меморандум по взаимната самодейност Solidarity Ring (STRING), предвиждаща повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и района на Централна и Югоизточна Европа.

„ Глобалните провокации, пред които сме изправени последните месеци, изискват световни старания. Няма значение какъв брой е мощна стопанската система на една страна или нейното географско състояние, в случай че желаеме да реализираме сигурност, би трябвало да работим за сигурност на енергийните доставки и зелен преход “, сподели министър Христов.

Той дефинира подписания меморандум като „ сериозна стъпка за възстановяване на енергийната сигурност “.

„ Показахме, че взаимно страните от района може да посрещнем провокациите и да се оправим “, сподели още българският енергиен министър.

Министрите на Унгария и на Словакия обявиха, че страните им зависят от един маршрут и един снабдител – те получават единствено съветски газ.

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто сподели, че операторите на газопреносните мрежи ще би трябвало да си свършат вътрешната работа, само че изиска категорично финансиране от Европейската комисия.

Източник: 24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР