Петима художници са номинирани за Националната награда за живопис на

...
Петима художници са номинирани за Националната награда за живопис на
Коментари Харесай

Петима художници са номинирани за Националната награда за живопис на името на Майстора

Петима художници са номинирани за Националната премия за живопис на името на Майстора, оповестиха от художествената изложба в Кюстендил. Това са създателите Георги Лечев, Димитър Чолаков, Йордан Кисьов, Румен Гашаров и Румен Жеков. Лауреатът ще бъде разгласен по време на обичайното събитие по формалното връчване на наградата, което се прави на 1 февруари - рождения ден на Владимир Димитров - Майстора, в галерията в Кюстендил.

Националната премия е учредена от Община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Носителят й получава статуетка, направена от статуя Кирил Матеев, 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 - от Министерството на културата.

Наградата съществува от 1973 година до края на 80-те години на предишния век, след което е възобновена през 2012 година Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му достижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. От 2013 година насам с влиятелната премия са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР