Петима души, сред които действащи политици, влязоха в новия санкционен

...
Петима души, сред които действащи политици, влязоха в новия санкционен
Коментари Харесай

Прокуратурата пак в БНТ. Обвинението сънува похвала, а не порицание в новия списък ”Магнитски”

Петима души, измежду които настоящи политици, влязоха в новия санкционен лист на американското финансово министерство. Сред тях са Владислав Горанов и Румен Овчаров. И двамата отхвърлят да разясняват. Междувременно обаче прокуратурата извъртя новината като видя в нея хвалба, а не неодобрение. 

 

Новите наказания са “заради корупционни дейности, довели до противозаконни персонални облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и усилване на нездравословната й взаимозависимост от съветските енергийни източници ”, както излиза наяве от изказването на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, оповестено от пресслужбата на Държавния департамент. Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на пет сегашни или някогашни длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното необятно присъединяване в корупционна активност в България.

 

Сиреч, господин Сарафов, неналичието на дейности от страна на държавното обвиняване в битката с корупцията са довели до тези наказания, а не противоположното. Владислав Горанов бе задържан дружно с Бойко Борисов по съмнения в изнудване на различен глобен по “Магнитски ” - някогашният хазартен необут Васил Божков. Тогава обаче Горанов не получи обвинявания, а съдът разгласи арестите за противозаконни. Самият някогашен финансов министър и народен представител от ГЕРБ в няколко Народното събрание е упрекнат от Съединени американски щати за това, че е употребявал поста си, “за да подкрепи подкупването на български държавни лица и лиши българската страна от данъчни приходи в интерес на български олигарси ”.

 

Но прокуратурата вижда в шамара на Съединени американски щати потупване по рамото. 

 

" Румен Овчаров е обвиняем, има присъда на 2 инстанции. Има обвинителен акт и против Николай Малинов. Прокуратурата и против него е свършила своята работа. Срещу още 2 лица в листата, които не са измежду тези, също се води наказателно произвеждане за корупция, което е в Националната следствена работа и не е изключено в близко време да бъдат повдигнати обвинявания и против тях. Почти целият лист ни е прочут ”, уточни Сарафов в ефира на Българска национална телевизия.

 

По думите му против Владислав Горанов би трябвало да бъдат събрани задоволително доказателства, с цел да бъде повдигнато обвиняване.

 

" Ще проверим още веднъж всички данни против тези лица, ще желаяме данни от ДАНС и Министерство на вътрешните работи, тъй като корупцията се разкрива от оперативните служби, а не от прокуратурата. Ще възложим данъчни инспекции и проверки на тези лица ", добави Сарафов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР