Петима членове на екипажа на кораба Верила , за който

...
Петима членове на екипажа на кораба Верила , за който
Коментари Харесай

Историята с българския кораб и кокаина в Ирландия: Петима от екипажа на БМФ са арестувани

Петима членове на екипажа на кораба " Верила ", за който беше открито, че транспортира 300 кг кокаин в Лимерик по-рано тази седмица, са били задържани от ирландската полиция. Това оповестява Irish Times. " Верила " е благосъстоятелност на Параходство Български морски флот (БМФ) на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Корабът за насипни товари беше арестуван в порт Фойнс, Лимерик във вторник при взаимна интервенция на ирландските власи. На борда служителите на реда са разкрили 300 кг кокаин на стойност към 21 милиона евро.

Задържаните за разпит мъже са на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години и са задържани по съмнение за импорт на опиати в страната. Властите към момента претърсват 190-метровия транспортен съд, с цел да открият дали има още количества опиати, като в това време се организират и диалози с 18-членния екипаж, от които 17 българи и 1 украинец.

Капитанът на БМФ Александър Калчев съобщи по-рано през седмицата, че в случай че това се потвърди, ще бъде жестоко нарушаване на разпоредбите на компанията и съществено закононарушение.
Реклама
БМФ все още е в още една тежка обстановка, откакто корабът Руен беше похитен в Червено море в средата на този месец. Все още обстановката няма развръзка, като липсва информация дали и какъв откуп е пожелан.
Разследването все още
Първоначално откритите количества кокаин са 300 кг. Наркотикът е разграничен в шест пакета от 50 кг, опаковани в найлон, с обезпечена плавателност от избавителни жилетки и GPS предаватели, прикрепени към всеки пакет. Службата счита, че контрабандистите са възнамерявали да изхвърлят опиатите в морето, с цел да ги приберат други. Според източник на ирландското издание, фактът, че опиатите са били оборудвани с помощни средства за плаваемост и GPS тракери допуска, че те не са били предопределени за импорт във Фойнс. Не е ясно дали други количества към този момент са били оставени в морето.

Дрогата била висококачествена и е на стойност към 21 милиона евро. Поради високата непорочност на опиата крайната пазарна цена за разпространяване на улицата би била сред 60 и 105 милиона евро.

Най-новите данни демонстрират, че " Верила " е напуснала Сантос в Южна Бразилия на 4 ноември и се е насочила към Квебек, Канада, пристигайки там на 23 ноември, преди да продължи към Хамилтън на езерото Онтарио, където е пристигнала на 27 ноември, преди да отпътува на 30 ноември.
Реклама
След това корабът се връща в Хамилтън на 5 декември и прекарва два дни и половина в пристанището, преди да отпътува още веднъж на 8 декември. Той прекарва единадесет дни в секване на Атлантическия океан, преди да дойде в устието на Шанън и дебаркира във Фойнс във вторник сутринта. Първоначалните догатките са, че опиатът е бил претрупан в Бразилия. Корабът е бил подложен на шест общоприети инспекции, в това число една от съветските управляващи в Черно море предишния февруари, една от американската брегова защита в Тампа във Флорида предишния юли и една от канадските управляващи в Хамилтън предишния август. При нито една от инспекциите не са открити пропуски.

Ирландското издание написа, че корабът е издигнат през 2022 година в корабостроителницата Jiangsu Yangzijian в Китай и все още се прави оценка на 24 млн. $ и наподобява, че е прекарал последните няколко месеца на триъгълен маршрут, пътувайки сред Европа и Южна Америка и Северна Америка.
Корабите на параходството
На 8 август 2008 година покупател на 70% от БМФ става германско-българският консорциум " Кей Джи маритайм шипинг ". Цената е 440.1 млн. лева В края на август 2013 година притежател на " Кей Джи маритайм партнърс " към този момент е напълно българският сътрудник в договорката - " Адванс пропъртис ", сплотяващ огромна част от бизнеса на братя Домусчиеви. Основната им компания е " Хювефарма ", която създава ветеринарни лекарства.

Отчетът на параходството за предходната година демонстрира 202 млн. лева доходи и 148 млн. лева облага, като рентабилността на компанията е близо 73 млн. лева Тя отразява динамичността на интернационалните морски пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР