Петдесет години след покушението срещу Робърт Ф. Кенеди, които се

...
Петдесет години след покушението срещу Робърт Ф. Кенеди, които се
Коментари Харесай

Кланът Кенеди чака отговори

Петдесет години след покушението против Робърт Ф. Кенеди, които се навършват през днешния ден, фамилията му продължава да счита за съмнителни събитията към гибелта му и залавянето на килъра, съобщи тв Ей Би Си.

На 5 юни 1968 година, по-малко от 5 година след гибелта на брат си – Джон Ф. Кенеди, сенаторът демократ и някогашен основен прокурор на Съединени американски щати идва в препълнената зала на хотел „ Амбасадор “ в Лос Анджелис. В разгара на изборите за номинация на демократите за идните президентски избори, в които Робърт Кенеди е претендент, същата вечер той афишира победа в Калифорния с 46% против 42% над противника си – сенатора от Минесота Юджийн Макарти. Триумфалната развръзка е основна за 42-годишния Кенеди, който влиза в конкуренцията просрочен – едвам на 16 март 1968 година

Напускайки залата, той минава през хотелската кухня за по-пряко. Въпреки че телохранителят му – някогашният сътрудник на ФБР Бил Бари, го е посъветвал да заобикаля помещението. В препълнената кухня Кенеди се стопира, с цел да се здрависа със сервитьора Хуан Ромеро. В този миг Сирхан Бишара Сирхан, 24-годишен палестинец, открива огън с револвер. Кенеди е прострелян на три места, петима други души са ранени. На идващия ден Робърт Кенеди умира.

„ Моята единствена връзка с Робърт Кенеди бе неговата твърда поддръжка за Израел и умишления му опит да изпрати 50 бомбардировача в Израел с очевидната цел да навредят на палестинците “, сподели по-късно Сирхан. На идната година той е наказан на гибел, само че през 1973 година присъдата му е смекчена на пожизнен затвор.

Половин век по-късно доста въпроси към гибелта на някогашния основен прокурор на Съединени американски щати остават без отговор. Синът му Робърт-младши (64 г.), юрист в областта на околната среда, твърдо има вяра, че същинският палач е съумял да се измъкне и че казусът би трябвало да бъде разследван още веднъж. Робърт-младши стигнал до това умозаключение след среща м.г. със Сирхан в пандиза.

 POLITICS: Kennedy family tree

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР