Петдесет години по-късно човек отново ще стъпи на Луната. Със

...
Петдесет години по-късно човек отново ще стъпи на Луната. Със
Коментари Харесай

Артемида I: започва ли заселването на Луната и Марс


Петдесет години по-късно човек още веднъж ще стъпи на Луната. Със старта на задачата си " Артемида I " НАСА приготвя идващото кацане там през 2025 година. Започва ли дълготрайното заселване на естествения сателит на Земята?

Кейп Канаверал, Флорида: " Артемида I " е подготвена за първия си експериментален полет до Луната

30-те години на този век ще бъдат десетилетието, в което може да чакаме опити за продължително. Всичко стартира на 29 август - с изстрелването на " Артемида I ".

" Артемида I " е тестова задача без екипаж, която обаче е първата стъпка към връщането на хора на Луната след последната  Заселването на Луната е значимо и за проучването на Марс, защото астронавтите желаят да употребяват лунната повърхнина като самобитна спирка за презареждане по време на дългите визити на Червената планета.

Според НАСА и Европейската галактическа организация (EКA) задачата " Артемида I ” ще покаже какво се е трансформирало в проучването на космоса в последните 50 години. А от 1972 година насам - доста неща към този момент не са същите.
Редакцията предлага
На първо време технологията към този момент е доста по-напреднала. " Артемида ” е част от проект, съгласно който през 2025 година хора ще могат да кацнат на Луната. Крайната цел е да се откри непрекъснато населено място на спътника на Земята чрез чести пътувания в идващите няколко години.

" В началото хората ще могат да вървят до Луната единствено за една седмица, само че бъдещите задачи от плана " Артемида ” ще дадат опция за престояване от месец или два. А след време на Луната би трябвало да бъде основано и непрекъснато настоящо поселище, ” споделя за Дъждовни води Юрген Шулц от Европейската галактическа организация. 

Какво съставлява задачата " Артемида "?

Това изстрелване е първото от общо шест задачи, планувани до 2028 година. На борда на " Артемида I ” няма екипаж. Мисията е по-скоро първичен тест за сигурност. Предстоящите след нея към този момент ще транспортират и хора.

Програмата " Артемида ” започва през 2017 година като част от опитите да се възродят . По нея работят взаимно НАСА, Европейската галактическа организация и галактически организации от редица други страни.

" Искаме да разтеглим опциите на хората в космоса. Луната е нашият непосредствен комшия. Тя разполага с запаси и качества за проучвания, само че за нас програмата " Артемида " е най-много обвързвана с това да изградим за първи път свое място в космоса ", сподели Шулц.

НАСА кръщава прорамата Артемида на богинята на Луната и близначка на Аполон от старогръцката митология. На него пък е кръстена задачата, с която за първи път човек стъпи на Луната.

Мисията започва от галактическия център " Кенеди " с изстрелването на космически кораб " Орион " към Луната за интервал сред 26 и 42 дни. Най-малко шест от тези дни той ще отане в далечна орбита към Луната, преди да се завърне на Земята с кацане в Тихия океан.

Тест за бъдеща сигурност

Според Шулц задачата на тази задача е да удостовери сигурността на галактическия транспортен съд " Орион ”, който да бъде употребен и в бъдещи задачи. " Артемида I " е първата задача, която ще тества транспортните системи, които ще ни отведат там ", споделя Шулц.

" Орион ” е галактически транспортен съд за частична повторна приложимост, оборудван със слънчеви панели и автоматизирана система за съединяване, както и с първоначални и вторични мотори за отбиване, които извеждат кораба отвън земната орбита и го насочват към Луната. 

Мисията " Аполо 17 " през 1972: от последното пътешестване до Луната минаха 50 години

ЕКА, дружно с европейски подизпълнители като " Airbus ”, заемат централно място в построяването на технологията за галактическия полет. Въпреки че " Орион " може да обслужва екипаж от шест души, " Артемида I " лети единствено с два манекена на борда - Хелга и Зохар, снабдени със датчици за премерване на радиацията.

Кога ще могат да се заселят хора на Луната?

Дългосрочната цел на " Артемида ” е. По думите на Шулц Луната е доста значима междинна стъпка, която ще служи като изходна позиция за проучвателен задачи на Марс. Първата площадка за кацане на Луната - по този начин нареченият базов лагер " Артемида ” - се предлага да бъде основана в края на това десетилетие.

Китайската национална галактическа администрация и Руската федерална галактическа организация ( " Роскосмос ”) също оферират да изградят своя лична лунна база, наречена Международна лунна изследователска станция, при започване на 2030-те години.

Лунната база ще поддържа задачи за интервал до два месеца и ще се употребява за усъвършенстване на технологиите и изискванията на живот. Астронавтите ще могат да доближат до нея за по-малко от седмица. Впечатляващо, като се има поради, че единствено преди 200 години откривателите са имали потребност от четири седмици, с цел да стигнат до Америка от Европа.
 Непилотираният галактически транспортен съд би трябвало да направи минимум една обиколка към Луната
Непилотираният галактически транспортен съд би трябвало да направи минимум една обиколка към Луната

Новите системи и технологии, които са нужни, за, ще бъдат тествани непосредствено там, изяснява Ейдън Каули от ЕKА. " Луната е е сурова среда. Едно от най-големите провокации е отбраната на астронавтите от радиация. Разглеждаме опцията за създаване на модули за обитаване с външна обшивка от реголит (лунен прах), която да блокира радиацията ”, разяснява Каули за Дъждовни води.

След като бъдат тествани на Луната, системите за ръководство на ресурсите, отбрана от радиация и рандеман на сила ще бъдат пренесени на Марс. Пътуването до Марс лишава половин година, по тази причина и лунната задача е по-достъпен вид за тестване.

" Докато сме там, не можем да се обадим и да си желаяме да ни се докара нещо. Но това, което можем да създадем, е да отпечатаме 3D принадлежности и предмети от материали на Луната ", споделя Каули.

Отложен старт

Технически проблеми отложиха старта на ракетата, който трябваше да се извърши през днешния ден, 29 август. Нов опит за изстрелване на галактическия транспортен съд ще бъде изработен при започване на септември.  

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР