Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила
Коментари Харесай

ВАС не уважи жалбата на БОЕЦ за оставката на главния прокурор Иван Гешев

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в действие определението от 22 февруари 2022 година и остави без разглеждане жалбата на Сдружение Гражданско придвижване " Боец-България обединена с една цел ". От БОЕЦ се оповестиха против решение на Пленума на Висшия правосъден съвет по т.1 от протокол №14/ 22.07.2021 година Върховните магистрати одобряват, че решението на тричленния състав е вярно и по тази причина би трябвало да бъде оставено в действие .

Мотивът е, че БОЕЦ не е страна в административното произвеждане, няма право и на тъжба до съда, защото няма дейна легитимация.
 Димитър Ганев: Гешев бе определен от този състав на Висш съдебен съвет, актовете за оставката му са символни Обновена
Димитър Ганев: Гешев бе определен от този състав на Висш съдебен съвет, актовете за оставката му са символни

Арестите и оставката на Гешев държат надалеч от деленето " За или Против Русия ", съгласно Първан Симеонов

Жалбата е във връзка произвеждане пред Пленума на Висшия правосъден съвет, което е стартирано от министъра на правораздаването с предложение от 16 юли 2021 година за от поста основен прокурор на Република България.

Според решение №1 от 8 февруари 2022 година по конституционно дело №17/2021 година Конституционният съд приема, че наредбата на член 130в от Конституцията включва и опцията министърът на правораздаването да прави оферти до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията.
 Висш съдебен съвет одобри 5 и отчасти още 3 от претекстовете на Йорданова за оставката на Гешев
Висш съдебен съвет одобри 5 и отчасти още 3 от претекстовете на Йорданова за оставката на Гешев

На 12 април стартира гледането по същество

В решението на Върховен административен съд субекти в административното произвеждане пред Пленума на Висш съдебен съвет са министърът на правораздаването, който е направил предлагането, Пленумът на Висш съдебен съвет, в чиято подготвеност е да прегледа предлагането и основният прокурор на Република България Иван Гешев, в качеството му на заинтригувано лице.

Предметът на административното произвеждане предопределя надлежните страни, а с това и принадлежността на правото на тъжба до съда. Затова процесуалната легитимация на страните е изискване, с цел да съществува право на тъжба в интерес на несъмнено лице.
 Висш съдебен съвет ще гледа всъщност 1-ва точка за оставката на Гешев
Висш съдебен съвет ще гледа всъщност 1-ва точка за оставката на Гешев

Имало е полицейско принуждение при митингите през 2021 година

Настояването за оставка на Гешев е още от времето на служебния кабинет " Янев " откакто бяха събрани и забавени преписки. За да се стигне до създадоха специфични правила.

Това е второ искане за премахване на основния прокурор, откакто през юни 2021 година на Висшия правосъден съвет (ВСС) да освободи предварително Иван Гешев. Тогава Висш съдебен съвет а, откакто дебатира 7 часа кардиналните учредения за това.

Стоилов апелира и във Върховния административен съд (ВАС) отхвърли на Висш съдебен съвет, а и внесе искане за пояснение в Конституционния съд дали правосъдният министър може да желае премахване на основния прокурор.

С решение

Наследникът на Янаки Стоилов, Иван Демерджиев поддържаше настояването, а и внесе и заместничката му поради информация за инцидентното систематизиране на делата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР