Петър Витанов от Групата на социалистите и демократите, който е

...
Петър Витанов от Групата на социалистите и демократите, който е
Коментари Харесай

Петър Витанов: След четиригодишни преговори приемаме законодателната рамка за пътните такси в ЕС

Петър Витанов от Групата на социалистите и демократите, който е координатор в Комисията по превоз и туризъм, разяснява значимата смяна.

„ След съвсем четиригодишни комплицирани договаряния ще приемем законодателната рамка на Европейския съюз за пътните такси. Тя е един от главните принадлежности на Зеления пакт и ще бъде повратна точка в декарбонизацията на автомобилния превоз.

Поетапното унищожаване на таксите, основани на времето, за камиони в главната трансевропейска мрежа и прекосяването към таксуване, основано на дистанцията, е решителна стъпка напред.

Променливите пътни такси въз основа на излъчванията на CO2 и екологичните характерности на транспортното средство, дружно със наложителното таксуване на външни разноски за камиони, ще бъдат главен тласък за производството на камиони с ниски и нулеви излъчвания и обновяването на автопарка “, сподели Петър Витанов.

Той обърна внимание и на още един значим детайл: „ Задължителното разпределение на приходите от таксите за тапи, които да се изразходват за резистентен превоз, беше другият доста значим детайл, утвърден от Европейския парламент. Днес демонстрирахме, че единствено дружно Европейски Съюз може да откри решения за по-устойчив и по-справедлив авто превоз “.

ТОЛ такси вместо винетки

Целта на новите правила е да се премине от модел за пътните такси, учреден на времето, към система, учредена на изминатото разстояние, с цел да бъдат спазени в по-голяма степен правилата „ замърсителят заплаща “ и „ потребителят заплаща “ .

Евродепутатите подсигуряваха, че страните членки последователно ще отстранен винетките (пътни такси въз основа на време) за тежкотоварни транспортни средства (камиони и автобуси) по главната трансевропейската транспортна мрежа TEN-T в границите на осем години след влизането в действие на новите правила и ще стартират да ползват ТОЛ такси за изминато разстояние. Независимо от това страните членки ще продължат да могат да употребяват винетки за съответни елементи от тази мрежа, в случай че могат да потвърдят, че нов метод на таксуване би бил несъразмерен на предстоящите доходи.

За да се насърчи по-широкото потребление на по-екологосъобразни транспортни средства, страните от Европейски Съюз ще би трябвало да дефинират разнообразни ставки на пътните такси въз основа на въглеродните излъчванията за камиони и рейсове и на екологичните индикатори за микробуси и лекотоварни коли, считано от 2026 година Те също по този начин ще би трябвало да понижат доста таксите за транспортни средства с нулеви или ниски излъчвания.

Съгласно новите правила винетките ще бъдат годни за по-кратки интервали (един ден, една седмица или 10 дни) и ще имат пределни цени, които могат да бъдат наложени на леките коли , с цел да се подсигурява заслужено отнасяне на инцидентните водачи от други страни от Европейски Съюз. Страните от Европейски Съюз, които желаят да таксуват леки транспортни средства, като микробуси, лекотоварни и леки коли, ще могат да избират сред системи за

ТОЛ такси или винетки.

Членовете на Екологичен потенциал подсигуряваха, че три години след влизането в действие на разпоредбите, страните членки ще рапортуват обществено по отношение на приходите от таксите за изминато разстояние и таксите за прилагане, налагани на тяхна територия, в това число информация къде ще бъдат вложени тези средства. Евродепутатите упорстват приходите, генерирани от тези такси, да бъдат употребявани за въвеждането на резистентен превоз, инфраструктура и подвижност.

Правилата ще влязат в действие 20 дни след публикуването им в Официален вестник на Европейски Съюз. Държавите членки ще разполагат с две години, с цел да се приготвят за използването на новите правила.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:


.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР