Петър Статев e предприемач, бизнес ангел и ментор в сферата

...
Петър Статев e предприемач, бизнес ангел и ментор в сферата
Коментари Харесай

Петър Статев, Смартком: Професионализмът и прецизността са в основата на това да бъдеш конкурентен и печеливш

Петър Статев e бизнесмен, бизнес ангел и наставник в областта на ИКТ. Завършил е магистратура по " Телекомуникации " в ТУ София, както и стратегии и курсове в Нов български университет и Европейския софтуерен институт.

Съосновател и основен изпълнителен шеф на българската компания " Смартком ". Той е съосновател и ръководител и на УС на Фондация " Клъстер за Информационни и информационни технологии " и съучредител на " Българската асоциация на софтуерните фирмите " (БАСКОМ).

- Г-н Статев, да стартираме накратко за " Смартком ". С какво се занимавате, какъв брой души работят в компанията и на кои международни пазари участва тя?

- " Смартком " е основана през 1990 година и има над 30 година опит в професионалните телекомуникации и електрониката. Работим с телеком оператори в целия свят и сътворяваме за тях решения в другите елементи на техните мрежи. Дейността ни се развива от Тихоокеанския район, където имаме планове в Австралия, Сингапур, Япония, Тайван, до цяла Европа, Африка и Близкия Изток.

Макар и по-рядко, работим и в Съединените американски щати, където предоставяме доста специфични решения, а точно основаването на благоприятни условия за супер бързи връзки посредством подводни кабели по целия свят. Инженери от " Смартком " участваха в екип на водещия американски производител Инфинера, който реализира международен връх по скорост на предаване на данни при подводния кабел сред Съединени американски щати и Европа. За нас това е от голямо значение, тъй като дава удостоверение, че нашите момчета и девойки, от позиция на софтуерни знания и опит, в действителност са на върха.

До 2019 година " Смартком " бе от порядъка на 180 души. Тогава наш клиент пожела да купи активността на един от профилираните екипи във компанията. Сега те са най-бързо растящият екип в областта на микроелектрониката в България и към този момент са близо 400 души. В момента " Смартком " има 80 чиновници, като имаме дъщерни сдружения в Лондон и в Истанбул.

- Кои са най-големите спънки, пред които се изправяте сега?

- Към сегашния миг ни затруднява пандемията. Както загатнах, нашите екипи работят по целия свят, а на днешно време да се пътува е извънредно мъчно и скъпо — един PCR тест в Швейцария е 220-230 франка. Когато би трябвало да се направи няколко пъти, сами може да сметнете какви усложнения основава на подобен вид бизнеси като нашия. Да не приказваме, че има някои дестинации, в които има наложителна карантина при влизане. И в действителност това ни предизвика към този момент да построяваме мрежа от сътрудници, които съответно образоваме, най-много в Африка, където пътуването е най-трудно. Предстои да го създадем и в Близкия Изток. Имаме към този момент подобен в Египет и в Нигерия, а сега работим по установяването на сътрудник в Рияд.

- Наскоро инвестирахте в нова система за ръководство на бизнес процесите. Как тя играе роля в проектите Ви за разширение и до каква степен съществуването ѝ е причина за ускоряване на растежа?

- Ако би трябвало да бъда почтен и прям, без професионално решение по ръководство на компанията ние не можем да продължим да растем.

Ще ви дам един сюжет, с цел да може да си визиите какви задания решаваме. Има три наши компании, които работят взаимно по световни планове, имаме няколко колегата, и изпълняваме планове, в които наши инженери би трябвало да посетят над 100 места в границите на 3-6 месеца. Представете си, това са десетки екипи, които пътуват по целия свят: самолетни билети, хотели, коли чартърен, материали, импорт и експорт на съоръжение — и всичко това би трябвало да бъде следено в действително време. Защото в случай че не си контролирате разноските, има късмет да загубите, а не да спечелите.

В актуалния бизнес отвън България, когато работите на свободния пазар и с публичните поръчки, вие не може да си позволите да се занимавате със странични действия, да не бъдете конкурентни, т.е., би трябвало доста тъкмо да управлявате бизнес процесите и разноските. И когато е толкоз комплицирано, с екипи, които пътуват по целия свят и които в действително време употребяват разнообразни класове услуги, няма метод да го извършите, без да имате една изцяло интегрирана електронна система за ръководство на бизнеса.

Така че въпросът за нас не бе " Дали? ", а коя система да изберем.

Ние повече от две години търсихме - една година създавахме функционалните условия и още една година бяхме в частно-тръжна процедура, в която поканихме над 10 производителя на системи за ръководство на бизнеса — и български, и непознати. В последна сметка се спряхме на артикул на SAP - Business ByDesign. Вярваме, че това е решението, което ще ни даде опция да управляваме по-прецизно бизнеса си.

Когато си на огромния пазар, професионализмът и прецизността са главен фактор в това да бъдеш конкурентен и печеливш.

Проучихме всичко налично на пазара. За страдание, нито един български снабдител на сходен клас програмен продукт няма такова изцяло интегрирано решение. Има компании, които вършат едно, второ, трето, само че нямаше нито един, който можеше да отговори на нашите условия за цялостна цифровизация на ръководството на процесите. Останаха единствено огромните, които помолихме да създадат пилотни планове за нас, с цел да забележим коя система ще отговори на упованията ни. В последна сметка решителен победител в нашето съвсем едногодишно съревнование беше SAP — и по-точно платформата Business ByDesign, тъй като те имат още две решения, SAP S/4HANA и Business One, само че първата е за доста по-големи компании, а втората за по-малки. А, както споделих, ние растем, тъй че в действителност това бе спечелилият, който ни предложи всичко, което ни би трябвало от функционална позиция.

- Какви са характерните потребности, на които търсихте отговор?

- На първо място консолидирането на бизнес процесите на сдруженията, които са както в Европейския съюз, по този начин и отвън него. Едно от дъщерните ни сдружения е в Турция, а един от сътрудниците ни е в Египет — отвън Европейски Съюз. Другото ни сдружение е във Англия — също към този момент отвън Европейски Съюз. Тук поражда забавният въпрос за консолидиране на резултати, когато приказваме за разнообразни регулации и правила за счетоводство.

Вторият фактор бе в действителност интегрирано решение, което да включва съставни елементи, позволяващи дигитализацията на всички процеси в една компания.

Въпреки че " Смартком " не е огромна компания като брой чиновници, в действителност има много комплицирани структури и бизнес процеси. Досега загатнах единствено звеното, което се занимава с инженерингови действия по целия свят, само че " Смартком " е неповторима и в друго отношение — откогато е основана, тя поддържа и направление, което основава артикули в България. И един от огромните ни триумфи е, че ние, на локалния пазар в България, успяхме да изместим водещи азиатски вендори от един характерен сегмент в телеком бизнеса (бел. ред. - при домашните рутери). Разбира се, ние освен създаваме тези устройства, само че и ги произвеждаме, както и се постанова да ги сервизираме. И когато имате няколкостотин хиляди устройства, продадени и работещи в мрежата на вашите клиенти, тогава въпросът за следенето и обезпечаването на сервизирането на такова количество устройства, единствено по себе си е предизвикателство.

За " Смартком " най-важното е, че решението SAP Business ByDesign в действителност съставлява резултат от груповия разум и опит с подобен клас компании като нашата. Като човек, който ръководи бизнеса, за мен това е най-важният аспект. Защото когато едно решение се прави от местна дребна или междинна софтуерна компания, в доста огромна степен, то се базира и концептуално, и прагматично на опита, който е консолидирала тя - на опита от локалния пазар.

Тъй като " Смартком " работи на световните пазари, ние срещаме провокации точно от това, че работим на тях. Давам ви един образец: купувате материал от Испания. Как той се съотнася към разпоредбите за възобновяване на Данък добавена стойност, да вземем за пример? И ред други такива елементи, само че, както се споделя, " дяволът е в детайлите ". И тогава в действителност се вижда преимуществото на Business ByDesign на SAP, тъй като инструментариумът, който компанията е развила в това решение, не взема решение един-единствен проблем, а консолидира опита на хиляди такива софтуерни и инженерни компании като нашата. И платформата е основана от хора, които са минали през решаването на сходен проблем.

- Какви са предстоящите резултати и изгоди от внедряването на новата система? Ще помогне ли за понижаване на разноските?

- За нас най-важното е да имаме система, за която сме сигурни в дълготраен проект, че няма да остане без поддръжка и развиване. До тази година използвахме ERP система, написана от българска компания по наше задание. Но тази компания реши да си смени профила и към този момент не я поддържа. И това е казусът с избора на артикул от дребен снабдител. Вие може да си купите нещо тъкмо като за вас, само че казусът е, че не сте сигурни докога ще съществува продуктът и докога ще има поддръжка.

Избирайки снабдител като SAP, до доста огромна степен решаваме риска с това и си осигуряваме през идващите най-малко 10 години системата да се развива и поддържа и да ни носи повече изгоди.

Втората изгода е, че с помощта на цялостната интеграция на всичко протичащо се във компанията, мениджмънтът на компанията може в действително време да види изоставаме ли, напредваме ли, има ли късмет да има дефицит на избран материал, или не. На днешно време това е свръх значимо заради тоталното осуетяване на логистичните вериги в целия свят.

Ако преди две години, преди пандемията, имахте съставен елемент, който липсва и внезапно се сещате за него — обаждате се и го намирате. Но в този момент има съставни елементи със период на доставка 6, 9 и даже 20 месеца. В такава обстановка не може да си позволите да откриете, че нещо липсва, чак когато ви потрябва.

Ако открием в този момент, че един съставен елемент, необходим за след няколко месеца, липсва, ние можем да го поръчаме и той да пристигна, и то на добра цена. Ако се сетим в последния миг, то несъмнено ще платим двойна, тройна или несъмнено още по-висока цена.

Този инструментариум ни разрешава задоволително тъкмо и точно да планираме. Първо, да вършим мониторинг на доставките по настоящите планове, само че също по този начин и да планираме и да управляваме риска в близко бъдеще. От тази позиция, несъмнено ще можем един ден да създадем равносметка за финансовите изгоди от внедряването.

Не бих се фокусирал върху спестяването, а върху това решението да ни разреши да бъдем конкурентни посредством прецизното консумиране на материали, време и най-важния запас - хората.

Както гласи известната сентенция, " Не може да подобрите нещо, в случай че не го мерите ". Така не може да развивате бизнеса, в случай че не го контролирате непрекъснато, в действително време и в елементи. Това ще ни разреши да бъдем конкурентни на пазара и освен това: да пазиме един път направените предложения към клиентите си. Защото на днешно време, това не е елементарно.

Имаме клиенти, с които вършим контракти за идната година. Но в случай че още в този момент не решим въпроса с цените и не придобием нужните материали и съставни елементи, кой може да каже какви ще бъдат цените им втората половина на идната година? Никой.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР